Главна / Друштво / Агресивност код деце – Најбитније открити узрок таквог понашања

Агресивност код деце – Најбитније открити узрок таквог понашања

Последњих година све чешће се суочавамо са агресивношћу. Оно што је забрињавајуће јесте да се она јавља и код деце, али посебан проблем настаје у адолесцентском периоду, као и касније. Насиље у школи или како то обично називамо, вршњачко насиље, све је чешћа појава у нашем друштву.

По речима Валентине Николић, психолога и психо-терапеута, која је била гост Јутра РТВ Грачаница, најбитније је да агресивно понашање код детета на време уочимо. То треба да примете и родитељи, али и васпитачи. Сазнати узрок настанка агресивности код деце је једна од најбитнијих ствари. Када се зна узрок, детету на време може да се пружи помоћ, односно да се та агресивност каналише.

– Агресивност јесте испољавање незадовољства, испољавање беса. Најзначајнији фактор у васпитању детета имају родитељи, они су ти који први имају контакт с дететом. Веома је значајно деци постављати границе, док до агресивности код деце може доћи и онда када дете на тај начин жели да привуче пажњу својих родитеља – каже за Јутро РТВ Грачаница Валентина Николић.

Ако се детету превише тога допушта код куће, оно ће се касније у школи и другим установама суочити са ограничењима која му дотле нису била позната, што може бити још један од могућих узрока агресивности – каже Валентина Николић.

Врло често деца која гледају или трпе насиље, касније и сама постају агресивна. О тој теми смо такође разговарали са Валентином Николић, опширнији разговор можете погледати на видео снимку.

Check Also

ЈКП “Комуналац” заједно са мештанима Сушице, организује акцију чишћења села

Поводом Светског дана заштите животне средине који се обележава 5. јуна, Јавно комунално предузеће „Комуналац“ …