Главна / Вести / Косово и Метохија / Две деценије без правде за 14 мучки убијених жетеоца из старог Грацка

Две деценије без правде за 14 мучки убијених жетеоца из старог Грацка

Пуне две деценије након стравичног злочина  у Старом Грацку , надомак Липљана, данас  је пред спомен плочом, служен  парастос трагично пострадалим жетеоцима.

Тог 23. јула 1999. године  Старо Грацко је завијено у црно, јер су на њиви, док је била у току врша жита и док су 14 мештана овог села обављала свој посао на пољу, извршено стравично убиство из заседе, за које ни до дана данашњег нико није одговарао.

Србима у Старом Грацку писмо са изјавама саучешћа послао је и Патријарх српски господин Иринеј.

„То је велика људска трагедија и наша народна рана. Дубоко проживљавајући бол , док злочинци још увек нису приведени правди, молићемо се Господу Исусу Христу за покој душе невино убијених, а да родбини и ближњима  убијених  пружи утеху“, истиче се у писму Патријарха, који је изразио жаљење што данас није био у могућности да буде са својим народом у Старом Грацку.

Парастос, у центру села испред спомен плоче страдалим жетеоцима, служио је еписком рашко-призренски и косовско-метохијски Теодосије,

„Данас,  после двадесет година,од овог мучког злочина за који још увек нико није одговарао, можемо само да питамо коме је стало да се починиоци овог кукавичког недела поштеде суда и зашто ево већ двадесет годин њихова невина крв вапије из ове плодне косовске земље тражећи правду“, упитао је владика Теодосије.

Присутнима на парастосу и породицама жртава обратио се и помоћник директора канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, који је истакао да „од овог страшног зтлочина златно класје у Старом Грацку рађа пшеницу боје крви и тако ће бити све док  злочинци не буду приведени лицу правде“.

„Овај злочин представља неизбрисиву мрљу на образу међународне заједнице, која до данашњег дана није ништа учинила  да се овај злочин расветли“, казао је Петковић.

Петковић је казао и да је од стране међунаредне заједнице обећано пре двадесет година да ће преврнути сваки камен и пронаћи убице, али да је од тога остало само голо обећање.

„Да ли неко мисли да ће по већ виђеним  рецептима албанских терориста, а који се заснива на томе да нестају докази и да нестају сведоци, да неко заувек сакрије истину?“, упитао је Петковић и додао да је „дошло време да престане завера ћутања међу Албанцима , када је реч о страшним злочинима који су почињени над Србима и да је ово прилика за Специјални суд да да одговоре на које дуго чекамо и утврди пуну одговорност припадника ОВК за ове злочине почињене над Србима“.

Петковић је истакао да је ово последња прилика за међународну заједницу да покаже да ли је посвећена праву и правди.

Обраћајући се породицама жртава Председник општине Грачаница Срђан Поповић истакао је да  никада не смемо и нећемо одустати од тражења правде за почињене злочине.

„То је најважнија порука, то је снажно осећање  и поглед у нормалнију будућност свих нас“, казао је Поповић.

Поповић је казао да су злочинци мислили да ће овим злочином отерати Србе из Старог Грацка.

„Преварили су се у томе, јер се љубав према овом пољу и овој земљи не може убити“, истакао је Поповић, који је већину Срба којин су остали да живе у Старом Грацку позвао да остану на својим огњиштима.

Поповић је упутио поруку међународној заједници и локалним институцијама: -Учините тај корак и помозите да правда дође међу нас и међу невиним жртвама!

Писмо саучешћа и подршке породицама жртава и мештанима Старог Грацка упутио је и Министар за заједнице и повратак Далибор Јевтић у коме истиче да „тишина и мук који трају већ две деценије довољно говори о њима, кукавицама  који су их убили и кукавицама који и до данас нису имали храбрости  да и поред свих доказа одговорне изведу пред лице правде“.

Парастосу су, поред великог броја Срба са централног Космета и чланова породица страдалих, присуствовали и представници Српске Листе, Генерални секретар Министарства спољних послова Републике Србије Вељко Одаловић, као и  представници локалних самоуправа  и институција који функционишу по систему Републике Србије.

Истрага о убиству жетеоца из Старог Грацка обустављена је 2017. године, како је наведено, због недостатка доказа.

Check Also

Хоти на самиту у Паризу: Устав и интегритет неприкосновени, столица у УН

Косовски премијер Авдулах Хоти представио је на видео-самиту у Паризу три главна принципа у којима …