Главна / Некатегоризовано / Потписан меморандум за веће учешће грађана у доношењу одлука

Потписан меморандум за веће учешће грађана у доношењу одлука

Председник Општине Грачаница Срђан Поповић пописао је данас у име локалне самоуправе Меморандум о разумевању са Међународном асоцијацијом за управљање градовима/окрузима (ICMA), који ће омогућити међусобну сарадњу на пројектима у циљу већег учешће грађана у доношењу одлука.

Меморандум је део УСАИД ЛЕГА пројекта (Активност ефикасна локална самоуправа), који за циљ има побољшано, правично, ефикасно и транспаренто управљање општином према приоритетима грађана и учествовање невећинских заједница у демократским структурама, као и повећано учешће свих заједница у општинским структурама.

Поповић је тим поводом истакао да је учешће грађана у доношењу локалних одлука једина гаранција да ће те одлуке бити донете у њиховом интересу.

„Потписивање данашњег меморандума показује да код Општине Грачаница постоји воља за учешћем грађана у општинским плановима и одлукама. Сарадња на успосваљању механизама за систематско укључивање младих, жена и мањинских заједница је од посебне важности са Општину Грачаница“, казао је Поповић.

Поповић је истакао да би грађани требало да буду што боље информисани о одлукама и планираним пројектима које доносе локалне самоуправе, али и да буду консултовани приликом трошења средстава из буџета.

„Транспарентност општинске управе је нешто што се подразумева, што је обавезно и што се побољшава константно, јер Општина Грачаница, а и све друге институције, пре свега морају да буду отоврене за сваког свог грађанина. Зато овај УСАИД ЛЕГА пројекат има нашу подршку“, казао је Поповић.

Осим Општине Грачаница исти меморандум потписало је још тринаест партнерских општина ЛЕГА, од којих и девет са српском већином.

„Ових дана смо завршили асфалтирање локалних путева и много грађана је дошло тек по завршетку радова. Кренућемо зато транспарентно, да обишемо све месне заједнице, сва села и засеоке и да тражимо мишљење грађана, да их питамо шта то треба урадити, невезано само за путеве, већ и за развој пољопривреде, малих бизниса, тако да је овај пројекат УСАИД-а добар“, казао је градоначелник Зубиног Потока Срђан Вуловић.

Меморандум су потписали и директор ЛЕГА Данијел Шербан, диркторица УСАИД-а на Косову Лиза Магно и министарка администрације и локалне самоуправе Андријана Хоџић, која је истакла да ће то министарство општинама пружити неопходну подршку у остваривању циљева.

Извор:Општина Грачаница

Check Also

Дачић: Београд и Приштина далеко од обнове дијалога

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су Београд и Приштина далеко од …