Главна / Вести / Косово и Метохија / Блиц: Саслушање део истраге о трговини органима

Блиц: Саслушање део истраге о трговини органима

Током саслушања тужилац у Хагу је одлазећем премијеру привремених институција у Приштини Рамушу Харадинају постављао око сат времена питања, на која он није одговарао, а после саслушања Харадинај је заказао тајне састанке са својим командантима бригада оперативне зоне Паштрик бивше ОВК, пише “Блиц”.

Како наводи београдски лист, позивајући се на изворе из Еулекса, током сукоба на Косову ништа преко границе са Албанијом није могло да се деси без одобрења Харадинаја, јер је то део региона који је контролисао.

“Сада су на реду команданти оперативне зоне Паштрик да дају изјаве. Да ли ће оптужнице бити одмах подизане за трговину органима или ће се постепено доћи до случаја ‘жута кућа’, остаје да се види. Али главни исход саслушања и истраге су злочини почињени у циљу трговине органима и случај ‘жута кућа’ “, каже извор листа из Еулекса.

Према писању листа, за трговину органима постоје сведоци који се држе у тајности, а један од њих који је био возач ОВК сведочио је да су непосредно по повлачењу српске војске и полиције 1999. године браћа Харадинај организовали хватање преосталих Срба.

Лист, такође пише, да постоји девет сведока, од којих су четворица директно учествовала у транспорту најмање 90 Срба и других неалбанаца у илегалне затворе у централној и северној Албанији.

Тројица од њих су испоручивала заробљенике у кућу-клинику јужно од Буреља, познату и као “жута кућа”, док два сведока тврде да су учествовала у транспорту делова тела и органа на аеродром “Ринас” у близини Тиране.

“Блиц” наводи да су у среду позив из Хага добила још двојица припадника бивше ОВК.

Један од њих је бивши заменик команданта 128. бригаде оперативне зоне Паштрик, Авди Ибрахими, коме је саслушање заказано за 2. октобар.

Извор: Т а н ј у г

Check Also

Петковић са мати Харитином о безбедности сестринства Пећке патријаршије и изазовима

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас у Београду са …