Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић: Ратни злочин не застарева, терористи ОВК ће кад-тад одговарати

Ђурић: Ратни злочин не застарева, терористи ОВК ће кад-тад одговарати

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић каже да је Рамуш Харадинај саслушаван у Хагу само да би се тобоже показало да у Специјалном суду за ОВК воде неки поступци.

Марко Ђурић је, гостујући у Дневнику РТС-а, рекао да Срби немају чему да се веселе када је реч о случају одласка Рамуша Харадинаја у Хаг, с обзиром на то да се он вратио за мање од недељу дана.

“Сећате се да смо пре неколико дана говорили о крокодилским сузама Харадинаја. Није прошло ни недељу дана од одласка у Хаг, а као и претходна два-три пута се ствар проиграла да би се тобоже показало да има неких поступака. То је суд лажне републике Косово који је само географски измештен у Холандију”, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Указао је да ратни злочин не застарева и да ће терористи ОВК кад-тад одговарати – за годину, две, пет или десет.

Директор Канцеларије за КиМ навео је да Срби премало говоре о злочинима ОВК.

“Треба да порадимо на тој култури сећања. Албанци обележавају сваку чуку на којој је терориста испалио метак. Људи треба да знају да се и Харадинај и остали терористи налазе на међународним потерницама захваљујући држави Србији иако у Србији постоје људи који су дрвени адвокати Рамуша Харадинаја”, истакао је Ђурић.

“Укините таксе па да разговарамо као људи”

Када је реч о наставку дијалога Беорада и Приштине, Ђурић је рекао да ће се са Албанцима разговарати кад укину таксе од 100 одсто на робу из централне Србије.

“Више од три четвртине држава ЕУ је признало једнострану независност. Чак и њени представници говоре да се укину таксе. Мислим да се одговорно држање Београда веома види”, истакао је директор Канцеларије за КиМ.

Напоменуо је да су Срби добили мудар савет да се држе по страни сад када је, каже, дошло до врхунца сукоба Албанаца.

“Нека се они гложе, а ми ћемо да се фокусирамо на оно што је нама битно. Тренутно су у току пројекти за бољи живот Срба. Ако подјаримо ту албанску мржњу, можемо да нанесемо себи штету”, сматра Марко Ђурић.

Говорећи о даљем повлачењу признања независности Косова, директор Канцеларије за КиМ рекао је да су у Приштини много нервозни због наших дипломатских активности.

“Да они не лобирају и не плаћају да Пацоли купује независност, ми се не бисмо бавили отпризнавањем. Постоји девет великих међународних организација где је чланство спречено. Србија штити свој суверенитет широм свих меридијана. Јасно је да не можете да тражите чланство у Унеску а да палите српске светиње”, истакао је Ђурић.

Check Also

Курти тражи помоћ од странаца, указује на могућу хуманитарну катастрофу

Бивши косовски премијер и председник покрета Самоопредељење Аљбин Курти позвао је амбасадоре у Приштини да …