Главна / Друштво / Србин из Грачанице више од годину дана “брине” о Албанцу кога је примио у своју кућу

Србин из Грачанице више од годину дана “брине” о Албанцу кога је примио у своју кућу

Када је пре нешто више од годину дана примио подстанара Велимир Миловановић (73) из Грачанице није знао ништа о њему. Данас, чика Веља из Грачанице брине и помаже Албанцу Митахту Парашумтију, бескућнику родом из Призрена као да му је род рођени.

“Пре од прилике годину дана,  дошла су два младића и питала ме имам ли стан за издавање. Рекли су ми да им треба за кратко време да сместе  човека који је болестан и да ће брзо доћи по њега. Нисам питао ни ко је ни шта, а понајмање које је националности, иако су ми рекли да је Горанац, ваљда бојећи се да га нећу примити ако је Албанац”, прича Велимир за РТВ Грачаница.

Од тога дана младићи се нису појавили,  а овај честити седамдесеттрогодишњак, некад радник рудника у Кишници, не оставља да човеку који је у невољи недостаје било шта што му је потребно, почевши од хлеба и намирница, па све до прања веша и “чашице разговора” о свакодневници коју деле.

” Када сам схватио да мој “станар”нема никаква примања, иако ми се никад није жалио, почео сам да му носим храну и помажем у свему. Кад купим хлеб и намирнице, однесем и њему, кад скувам кафу никад не пијем сам већ са њим”, каже чика Веља уз констатацију да смо “сви ми живе душе” .

Након неког времена Митахту су неки од његових сународника завршили да прима неку минималну  помоћ у износу од 75 евра, али то ни близу није довољно за неки нормалан живот, узимајући у обзир да је овај педесетпетогодишњи Албанац на штакама и да има проблем са кичмом.

Представници Општине Грачаница уручили су данас Митахту пакет помоћи у виду намирница, како би макар мало олакшали живот овом несрећном човеку и обећали да ће наставити да му помажу.

“Овде у Грачаници се осећам као у својој породици, једино нам се језик разликује. Људи су срдачни и сви хоће да се друже самном и разговарају, а Велимир се брине о мени као да ми је брат”, каже Митахт , који истиче да се у албанским медијима дигла велика прашина око његовог случаја.

“Било је великих критика у албанским медијима на рачун институција, социјалних служби и нечињења истих да ми нешто помогну, али ја кажем срећа је да увек и међу Србима и међу Албанцима има добрих људи који желе да помогну у невољи”, каже Митахт и додаје  да је он сам први позвао албанске медије да их обавести о свом случају.

 

Check Also

Рукометашима из Ариља забрањен улазак на КиМ

Чланови Рукометног клуба “Ариље” враћени су са административног прелаза Јариње где је требало да одиграју утакмицу …