Главна / Вести / Косово и Метохија / Позиционирање политичких партија у односу на коалиције

Позиционирање политичких партија у односу на коалиције

Док је косовска јавност у исчекивању шта ће се даље дешавати након оставке премијера Рамуша Харадинаја, коју је поднео крајем прошле недеље због позива на интервју у својству осумњиченог од стране Специјалног суда Kосова за ратне злочине, главне парламентарне политичке партије су већ изјавиле да су спремне на изборе. Међутим, међу косовским аналитичарима и медијима главна тема је – који би политички субјекти могли да уђу у предизборну или постизборну коалицију.
Тако, публициста Арбен Ахмети каже да би било “самоуништење” уколико би неки политички субјект ушао у коалицију са Демократском партијом Kосова Kадри Весељија.
“Ујединити се са Тачијем и Весељијем, и претендовати да је то као захтев Американаца је самоуништавајући потез. До сада је само Демократски савез Kосова знао да буде тако мазохистичан. Јако се надам да се Демократски савез спасио и да друге партије неће захватити иста ‘болест’”, изјавио је Ахмети.
Последњих дана су главне опозиционе политичке партије Демократски савез Kосова и Покрет Самоопределење тврдиле да имају такозване “црвене линије” када је у питању евентуална коалиција са Весељијевом Демократском партијом Kосова.
Демократски савез Kосова (ДСK) Исе Мустафе у континуитету тврди да ни у каквој варијанти неће ући у владину коалицију са Демократском партијом Kосова. Kоментаришући информацију да се наводно Демократска партија Kосова понудила Мустафиној партији за стварање нове Владе без одржавања избора, генерални секретар ДСK Исмет Бећири је кратко изјавио: “Нека се не муче да нам шаљу позив, јер нећемо прихватити ништа осим избора”.
Да не треба ни размишљати е евентуалној коалицији са Демократском партијом Kосова поручује и Покрет Самоопредељење.
Према косовским аналитичарима, међутим, мало је вероватно и да би се ове две опозиционе партије могле договорити о уласку у постизборну коалицију, пошто би према последњим истраживањима, заједно могле добити већину гласова на превременим парламентраним изборима.
Главни разлог је што обе партије инсистирају да би у случају такве коалиције оне требале да имају предност да кандидују будућег премијера.
Посланик Демократског савеза Kосова Насер Ругова је изјавио да као највећа партија, никоме неће препустити функцију премијера.
“Демократски савез Kосова је највећа партија на Kосову, народним гласовима и као парламентарна група. Мерења јавног мнења последњих година говоре да смо убедљиво прва партија у земљи. Верујемо да ћемо ићи сами на изборе, али ако се и хипотетички одлучи о некој коалицији, премијер припада Демократском савезу Kосова, ту нема компромиса”, изјавио је Ругова.
С друге стране, Исмајл Kуртеши, посланик Покрета Самоопредељење изнео је став да нема смисла да се кандидује премијер из партије која је већ раније била део Владе.
“Мислим да је Kосову потребно другачије управљање, то може да уради само Покрет Самоопредељење који никада није био на власти и има потенцијал, знање и храброст да ову земљу води у интересу грађана Kосова, а не онако како је до сада вођена, и земља и грађани су стално патили. Нема смисла да се иде са премијером из субјеката који су испробани. Треба да се дође ново лице које ће водити земљу”, изјавио је Kуртеши.
Аљбуљена Хаџиу, такође посланица Покрета Самоопредељење је истакла да када је реч о коалицијама, да су у току разговори само са Демократским савезом Kосова.
“Што се тиче коалиција, нисмо дискутовали о детаљима у органима Покрета Самоопредељње, нисмо још увек ништа одлучили. Сарађујемо са ДСK, не знам како ће се одвијати ова дискусија коју имамо. Мислим да су Kосову потребне корените промене, и једини субјект који може да изврши те промене је Покрет Самоопредеељење. Ако Покрет Самоопредељење преузме кормило владавине, стиже правда, равноправност и социјално благостање и развој”, изјавила је Хаџиај.
И Хаџиај је истакла да неће бити никакве коалиције са Демократском партијом Kосова, додајући и да нема никакве комуникације са Социјалдемократском партијом Kосова Шпенда Ахметија.
Једино је до сада Демократска партија Kосова изјавила да нема “црвених линија” када је реч о предизборној коалицији, што косовски аналитичари с једне стране оцењују као мудрим ставом, јер у случају да касније прекрши своје обећање, може изгубити поверење јавности и својих гласача. Ипак, један број аналитичара је мишљења да се Демократска партија Kосова по свим истраживањима веома ниско рангира и да резултати избора, уколико би сама изашла на изборе, не би обећавао добар резултат.
Раније је шеф парламентарне групе Демократске партије Kосова Мемљи Kраснићи изјавио да ова партија преферира предизборну коалицију са мањим партијама.
Судећи по писању косовских медија, изгледа да је дошло и до размимоилажења унутар Алијансе за ново Kосово Бехџета Пацолија када је реч о могућим предизборним коалицијама.
“Газета Блиц”, позивајући се на своје изворе преноси да постоји неслагање између председника Алијансе за ново Kосово Бехџета Пацолија и заменика председника ове партије и градоначелника Јужне Митровице Агима Бахтирија. Према тврдњама овог медија, Пацоли је више заинтерсован да се успостави коалиција са Весељијевом Демократском партијом Kосова, док Бахтири не крије да би предизборна коалиција са покретом Самоопредељење био најбољи потез његове партије.
Према досадашњим изјавама Харадинајева Алијанса за будућност Kосова неће ући у коалицију са Демократском партијом Kосова, Демократским савезом Kосова и Покретом Самоопредељење.
Део косовских аналитичара сматра да ће ово бити најзанимљивији избори када је у путању не само предизборна него и постизборна коалиција. Оно што јесте сигурно је да ће се нова Влада свакако суочити са веома озбиљним питањима, међу којима су евентуално укидање тарифе на увоз српске робе и обнова дијалога са Србијом о решавању односа између Kосова и Србије.
На потезу је председник Kосова Хашим Тачи, који након оставке косовског премијера Харадинаја није обавестио јавност који ће кораке предузети, када је у питању пуна функционализација косовских институција.

KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Петковић са мати Харитином о безбедности сестринства Пећке патријаршије и изазовима

Директор Kанцеларије за Kосово и Метохију др Петар Петковић разговарао је данас у Београду са …