Главна / Вести / Косово и Метохија / Политичке партије против техничке Владе или новог мандатара

Политичке партије против техничке Владе или новог мандатара

Пре него што је отпутовао у Хаг, где ће бити интервјуисан од стране Специјалног суда Kосова за ратне злочине, премијер Kосова Рамуш Харадинај је путем свог Фацебоок профила поручио да је Kосово спремно за дијалог са Србијом, ради постизања коначног споразума, али да ће таксе на увоз српске робе остати на снази док Србија не буде признала Kосово.
“Kосово је спемно да води дијалог са Србијом до постизања коначног споразума, правно обавезујућег, укључујући међусобно признање у постојећим раницама. Али, тржиште дајемо само за признање. Часно са штитио наше право, јуче, данас и увек ћу га бранити”, написао је Харадинај.
Харадинај је и формално предао оставку скупштини Kосова, и док представници парламентраних партија инсистирају да председник Kосова Хашим Тачи што пре одреди датум одржавања ванредних избора, косовски аналитичари примећују да се до сада по овом питању Тачи није огласио.
“Газета Блиц”, позивајући се на блиске изворе председништва Kосова преноси да Тачи заједно са челником Демократске партије Kосова Kадри Весељијем тражи законски и уставни пут као и могуће партнере како се не би ишло на ванредне изборе.
“Хашим Тачи по сваку цену тражи да формира Владу која би уклонила препреку за наставак дијалога са Србијом – таксу коју је успоставио премијер у оставци Рамуш Харадинај”, цитира “Газета Блиц” свој анонимни извор.
У овом контексту Газета Блиц наводи да би ова варијанта одговарала и Kадри Весељију, обзиром да његова партија по свим анкетама не бележи добре резултате.
Према овом медију, до сада су обављени разговори са представницима мањина, а са својим тимом председник Тачи покушава да пронађе и партнере међу мањим политичким субјектима, како би добио подршку за именовање мандатара за формирање нове Владе.
Правни експерт и бивши председник Уставног суда Енвер Хасани је изјавио да владина коалиција може да предложи новог кандидата за функцију премијера, само уколико буде постигла пуни унутрашњи консензус, док правник Виган Ћороли каже да Весељи може да предложи новог кандидата уколико буде обезбедио просту већину од 61 гласа посланика, али да је мало вероватно да се то може догодити, посебно што је премијер у оставци Харадинај затражио проглашење датума за одржавање ванредних парламентарних избора.
Две главне опозиционе партије, Демократски савез Kосова и Покрет Самоопредељење очекују да председник Тачи закаже одржавање ванредних избора, одбацујући сваку другу варијанту која се последњих дана помиње у јавности, било да се ради о техничкој Влади или именовању мандатара за формирање нове Владе.
Посланица Демократског савеза Kосова Вјоса Османи је изјавила за “Газета Блиц” да је став њене партије јасан и да би стварање техничке Владе било на штету Kосова.
“Демократски савез Kосова је дао јасно до знања да неће ући у техничку Владу. То може да буде у интересу председника и Демократске партије Kосова, али никако није у интересу Kосова. Воља народа је та која треба да одреди нову Владу путем избора”, истакла је Османи.
Исти став је изнела и Социјалдемократска партија Шпенда Ахметија.
Опозициони Покрет самоопредељење је на конференцији за штампу изнео став да неће учествовати ни на каквом састанку где се може дискутовати о мандатару за стварање нове Владе.
Глаук Kоњуфца, посланик Покрета Самопредељење је истакао да ће наредне недеље сазвати ванредну седницу скупштине за њено распуштање. Он је такође казао да премијер у оставци не може више да донесе ни једну велику одлуку иако ће до нових избора вршити своју функцију.
И посланик Харадинајеве Алијансе за будућност Kосова Мухарем Нитај је у изјави за “Газета Експрес” истакао да ова партија не прихвата никакву техничку Владу нити друге “импровизације”.
“Земља треба да иде на изборе и свако друго настојање за циљ има да уведе ову земљу у политичку кризу”, казао је Нитај.
Биљал Шерифи, шеф парламентране групе Социјалдемократске Иницијативе, која учествује у владиној коалицији такође сматра да нема потребе за стварањем техничке Владе.
“Земља има политичких, а не техничких изазова, зато има потребе за политичком Владом која добија легитимитет од грађана, а не за техничком Владом”, истакао је Шерифи за “Газета Експесс”.
Kосовски аналитичар Имер Мушкољај ипак сматра да ако се има у виду да је дијалог са Србијом суспендован веч неко веме због одлуке о тарифи на увоз српске робе, постоји могућност да се проналажења новог мандатара како би се дијалог одмах наставио.
“Ако се избори одрже према најавама, негде средином септембра, имајући у виду ранија искуства, биће потребно времена да се формира владина коалиција. Не можемо да очекујемо наставак дијалога а Србијом пре почетка наредне године. На пролеће наредне године се одржавају избори у Србији, што подразумева да ће се дијалог даље одлаже. Имам утисак да ће бити притиска да се нађе нови мандатар који може да доведе до краја мандат, како би се дијалог наставио. То ће бити тешко, базирајући се на изјаве партија које траже изборе”, изјавио је Мушкољај.
Мушкољај је у овом контексту подсетио да америчлки амбасадор Филип Kоснет до сада није реаговао на подношење оставке Харадинаја, али да је зато изнео важност наставка дијалога, и да је управо наставак дијалога важнији за ЕУ и међународну заједницу него одржавање ванредних парламентарних избора.
KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Срђан Поповић потписао меморандум са УСАИД-ом о почетку програма легализације

Председник општине Грачаница Срђан Поповић потписао је данас са представницима УСАИД-а и „Chemonics internacional inc.“ …