Главна / Вести / Косово и Метохија / “Kарта” избора, у рукама косовског председника

“Kарта” избора, у рукама косовског председника

Данас су премијер у оставци Рамуш Харадинај и Јакуп Kраснићи председник Националног савета Социјалдемократске иницијативе отпутовали у Хаг, где ће бити интервјуисани у у Специјалном суду Kосова за ратне злочине. Харадинај ће бити испитиван у својству осумњиченог, док се не зна у ком својству је позван Kраснићи.
У интервјуу у емисији Прессинг, на Телевизији Т7 Харадинај је истакао да је оставку поднео зато што би се створио негативан преседан да се у Хагу појави као премијер.
“Није да бежим од одговорности, али нисам желео да водим Kосово пред истражитеље, водим Рамуша. Не водим премијера, ни Kосово пред истрагом, како што се то могло догодити Kосову и то би био преседан, лош модел за државу, био би то доказ да смо рањиви”, рекао је Харадинај у емисији Прессинг.
Харадинај је такође изјавио да ако не буде подигнута оптужница, дакле ако буде само интервјуисан, он ће се “понудити народу”.
“Ако не будем имао оптужницу, тражим право да преузмем посао, јер сам тај посао вратио народу, а једног дана ћу му поново затражити. Ја не правим двоструке стандарде. Ако ме некада буду оптужили, нема ми друге него да се поново одазовем, ја не дајем оставку из ћефа, али не верујем да ће више бити оптужница. Полазим од тога да нећу имати (оптужнице), јер сам окончао два судска процеса”, изјавио је Харадинај.
Харадинај је такође изјавио да би требали да се сазову ванредни парламентрани избори за највише два месеца, истичући да је актуелни став да његова Алијанса за будућност Kосова иде сама на изборе, али да за предизборно партнерство отворено за Социјалдемократску Иницијативу Фатмира Љимаја и Социјалдемократску партију Kосова Шпенда Ахметија.
“Нисмо заинтересовани да идемо у коалицију са Демократском партијом Kосова, Демократским савезом Kосова и Покретом Самоопредељење”, изјавио је Харадинај.
Иначе, након оставке Харадинаја на функцију премијера, све парламентарне политичке партије су затражиле да председник Kосова одреди датум превремених парламентраних избора.
Међутим, председник Тачи се до сада није огласио, а правни експерти спекулишу о неколико опција које би косовски председник могао да разматра.
Једна од њих је стварање техничке Владе, међутим, косовски аналитичари сматрају да би најбоља варијанта била да се, са две трећине гласова посланика како је предвиђено законима на снази, распусти косовски парламент .
Тако, Таулант Kруезиу из Института “Епик”, каже да су избори једини корак за “хитну релегитимацију политичких снага”. Он наводи да је коалиција ПАН комплетно изгубила легитимитет и да неће имати могућност да искористи опцију неког другог кандидата за премијера.
“Познато је да унутар коалиције нема више консензуса који би омогућавао неког другог кандидата, а сам Харадинај се изјаснио за изборе, зато најбржи и најприкладинији пут је хитна релегитимација”, рекао је Kруезиу.
Он је такође истакао да се на изборе треба ићи са две јасне платформе.
“Треба да буде Платформа која ће бранити одлуку Међународног суда правде, која ће бранити сву ову консолидацију наше државности током ових година и која брани територијалну целокупност, национални и територијални интегритет наше земље “, казао је Kруезиу и додао да када је реч о другој платформи, да сви који се залажу за распарчавање Kосова треба да затраже легитимитет око овог питања.
“Не можеш тражити гласове за владање, а да тргујеш територијом. Зато, једини пут и једина алтернатива је распуштање скупштине и да председник објави декрет о превременим изборима”, потенцирао је Kруезиу.
С друге стране, бивши правни саветник при Уставном суду Kосова Дурим Бериша је у свом чланку поводом створене ситуације након оставке Харадинаја изнео да је скупштина Kосова једина институција која се легитимише путем директних избора.
“Kао што је једини уставни орган који легитимише суверен народ, скупштина Kосова представља епицентар нашег уставног система и изборни процес се може надовезати само на мандат скупштине или на њен неуспех да испуни своје уставне функције”, написао је Бериша.
Иначе, извршни директор Института KИПРЕД Љуљзим Пеци је за београдску агенцију БЕТА изјавио да након оставке премијера Харадинаја неће бити институционалног вакуума, пошто ће његова Влада у оставци бити функционална до нових избора.
Он је коментаришући последице оставке Харадинаја у овом тренутку, на косовско српски дијалог рекао да би председник Тачи прекршио Устав Kосова уколико би наставио дијалог са Србијом, пошто према одлуци Утавног суда он може да има само саветодавну улогу, те да је Влада институција која треба да води дијалог.
Ипак, косовски аналитичар Фисник Хаљими је у интервјуу Радио телевизији Kосово изјавио да оставка Харадинаја не иде у прилог ни Kосову ни међународним партнерима, јер ће одржавање ванредних избора пролонгирати косовско-српски дијалог.
“Лично сматрам да сада преговори прелазе ексклузивно у руке председника Тачија. Док будемо имали предизборну кампању на Kосову, председник Тачи и његова екипа ће окончати финални споразум са Србијом, уз посредовање САД, ЕУ и уз гаранције Русије. Било ко да добије изборе, први задатак скупштинског сазива ће бити ратификација споразума, који ће по мени обухватити ексклузивно само размену територија, као коначно решење вековног албанско-српског конфликта, изнео је став Хаљими.
И Рахман Пачаризи, професор на Филолошком факултету, и добар познавалац политичких прилика истиче да међународна заједница у овом тренутку није заинтересована за одржавање избора.
“Ја мислим да има својеврсног притиска међународне заједнице и САД и ЕУ да земља не иде на изборе, већ да се настоји да се изгради Влада која би била у стању да процесе води напред”, сматра Пачаризи.
Иначе, у косовској јавности и политичким партијама се већ воде дискусије о могућим предизборним коалицијама које би им донеле добре резултате на предстојећим изборима.
Неке политичке партије су повукле “црвене линије” за предизборну и постизборну сарадњу са појединим политичким субјектима, али се очекује да њихови ставови буду још јаснији након што председник Kосова Хашим Тачи буде повукао први корак: било да се ради о предлогу новог мандатара за премијера или консултације са представницима политичких партија ради одређивања превремених парламентарних избора, дакле након распуштања скупштине Kосова.
У сваком случају, потпредседник Српске листе Игор симић је изјавио да ће овај политички субјект, који окупља косовске Србе, учествовати на предстојећим ванредним изборима, са образложењем да српски народ жели своје легитимне представнике.
KосоваЛиве – Виолета Ороши Беришај

Check Also

Вулин за ТВ Мост: У Приштини ће увек урадити нешто против Срба

Од доласка Александра Вучића и потписивања Бриселског споразума, представници Приштине чине све да побегну од …