Главна / Вести / Косово и Метохија / Земље KВИНТА-е разматрају нови формат дијалога између Kосова и Србије

Земље KВИНТА-е разматрају нови формат дијалога између Kосова и Србије

Након што је француски председник Емануел Макрон током званичне посете Београду поред осталог изјавио да планира да током септембра месеца организује састанак са косовским и српским представницима и немачком канцеларком Ангелом Меркел, у циљу обнављања дијалога између две земље, француски амбасадор у Београду Фредерик Мондолони је истакао да званични Париз жели да има већу улогу у Србији и региону. Ипак, везано за извештавања медија да ће Француска именовати посебног емисара за Балкан, Мондолини је казао да Макрон треба да каже ко би то могао да буде.
Према писању медија, француски председник Макрон не жели да се бави питањем односа Kосова и Србије без немачке канцеларке Ангеле Меркел, посебно након Самита у Берлину и планираног састанка у Паризу, који иако је био планиран, није одржан почетком овог месеца.
С друге стране, Филип Рикер, вршилац дужности заменика америчког државног секретара за Европу и Евроазију је и интервјуу за „Глас Америке“ изјавио да су Сједињене Америчке Државе (САД) спремне да се укључе у процес дијалога између Kосова и Србије, али да то не може учинити док се стране не одлуче да се врате дијалогу.
„САД су апсолутно спремне да се укључе, о томе сам разговарао и са Мајком Помпеом, јер желимо напредак… Ми тесно сарађујемо са партнерима Европске Уније. Ја сам био укључен у рану фазу дијалога, који је донео бриселски споразум, за који мислим да је направио велику разлику у фукционисању живота, успостављању темпа, снижавању тензија у региону у последњих пет година“, рекао је поред осталог Рикер.
Већ неколико дана на позив америчког конгреса, у Вашингтону бораве косовски и српски представници инститиуција, међу којима и један број посланика.
У овом контексту, шеф српске дипломатије Ивица Дачић је након разговора са саветником америчког председника за националну безбедност Џоном Болтоном изјавио да САД сматрају да треба да буде постигнут прихватљив договор за Приштину и Београд.
“САД више не прате тај, како је рекао Болтон, ауто-пилот спољне политике од пре 20-30 година и граде креативан приступ у циљу проналаска компромисног решења“, изјавио је Дачић за Радио телевизију Србија, додајући да је проналажење компромисног решења за Kосово високо на листи спољнополитичких приоритета администрације америчког председника Доналда Трампа. Према најавама српских медија, Дачић ће се састати и са замеником државног секретара за Европу и Евроазију Филипом Рикером.
Душан Јањић, директор Форума за међуетничке односе је у интервјуу за “Газета Еxпрес” изјавио да је посета Макрона Београду била веома важна у смислу да српски председник Александар Вучић и српски званичници припреме српску јавност за сарадњу и како би обезбедио специјално место себи и Француској за наставак дијалога.
”Он (Макрон) је поставио дијалог у ширем контексту, у оном европске будућности Србије и Kосова, што је заборављено у последње три године, када је почела дискусија о подели и размени територије. На неки начин он је рекао да су припреме за сусрет у Паризу при крају. И ја очекујем да ће сусрет у Паризу бити септембра месеца или почетком октобра. Видели смо најзад и изјаву Филипа Рикера, он (Макрон) је сигурно координиран са Вашингтоном, било како, сусрет ће се догодити”, истакао је Јањић.
Јањић је такође мишљења да је одлука косовске Владе о тарифи на увоз српске робе и размена територије између Kосова и Србије “уништили дијалог”, сматрајући да је одлука о такси снажан политички инструмент за политику Kосова и да Kосово овом одлуком шаље поруку да контролише целу своју тероиторију, у смислу контроле царине и полиције.
Што се тиче интензивнијег укључивања САД у процес дијалога Јањић је казао да последњи став Рикера и Макрона говоре да су се земље чланице KВИНТА-е сложиле за нови формат преговора.
“Биће нови формат где ће специјални представници држава, Немачке и Француске, бити инволвирани како би имали главне представнике Европске уније, за управљње процесом дијалога”, сматра Јањић.
Он је истакао да на основу информација које поседује, требало би да се наредних месеци постигне неки свеобухватни споразуми за пуну нормализацију осноса између Kосова и Србије.
“Први корак треба да буде нека врста признања Републике Kосово од стране Србије. Постојање, и не прихватање међународног капацитета Kосова, што значи да не могу да буду размењени амбасадори. Такође, не треба да буде размене територија. Треба се сложити око неких принципа демаркације. И једино питање је Асоцијација српских општина. Ако се стране сложе око заштите права мањина, што је на веома високом нивоу на Kосову и ако се говори о наставку Ахтисаријевог поглавља ИВ, који се бави културним наслеђем и црквама”, рекао је Јањић.
То по њему, подразумева да је асоцијација српских опшптина неопходна а да би можда било ефектније да за 10 до 15 година буде неке врсте аутономије за четири српске општине на северу, како би се у потпуности интегрисале у косовске институције, као што је то случај у источној Славонији.
Премијер Kосова Рамуш Харадинај је у обраћању студентима из 28 земаља света, учесницима Летње академије, истакао да Kосово са Србијом треба да разговара само о једном питању, међусобном признању постојећих граница.
“Надамо се да дијалог може то да донесе и да путем њега можемо да се придружимо Европској унији, НАТО-у, свету где се сврставамо са принципима којима се управљају САД и сви наши савезници који су нам помогли”, изјавио је Харадинај.
На данашњој конференцији за штампу у Берлину, немачка канцеларка Ангела Меркел је изјавила да је око модалитета обнове дијалога разговарала са челницима Kосова и Србије 29 априла током берлинског Самита, али да нема напретка по овом питању. Немачка канцеларка је истакла да је у интересу Немачке да се Kосово и Србија интегришу у ЕУ, али да је за тако нешто неопходно да се поново покрене дијалог између две земље.
KосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

У српским срединама на Косову и Метохији још 35 новооболелих

У срспким срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа регистрована су 35 случајева …