Главна / Вести / Косово и Метохија / Харадинај се обратио Уставном суду, тражи од Тачија да распише изборе

Харадинај се обратио Уставном суду, тражи од Тачија да распише изборе

Косовски премијер у оставци Рамуш Харадинај предао је Уставном суду захтев за дефинисање надлежности и функционисања владе након што је поднео оставку. Харадинај је поувао Хашима Тачија, парламент и политичке странке да предузму мере за расписивање парламентарних избора.

Рамуш Харадинај је на свом Фејсбук налогу написао да је сврха тог захтева не само да затражи појашњење правне ситуације створене након оставке, и на тај начин избегне институционални вакуум, већ и да својим тумачењем, Уставни суд разјасни сличне ситуације у будућности.

“Слање овог питања Уставном суду је доказ институционалне одговорности Владе да делује у уставном и законском оквиру и стога не дозволи институционални вакуум до избора нове владе. Надам се да ће суд због хитности одлучити брзо. Какву год одлуку да донесе, поштоваћу је”, написао је Харадинај.

У исто време, Харадинај је позвао председника Хашима Тачија, парламент и политичке партије да предузму одговарајуће мере за расписивање парламентарних избора.

Харадинај је оставку поднео 19. јула, због, како је навео позива на саслушање из Специјалног суда за злочине припадника бивше ОВК.

Прошлог петка, након саслушања, Харадинај је иако у оставци, покушао да одржи редовну седницу владе, због чега су из Демократске партије Косова затражили изјашњавање Уставног суда о недложности владе након Харадинајеве оставке.

Извор :РТС

Check Also

Лајчак: Добра размена мишљења са представницима Еулекса и Кфора

Специјални представник Европске уније Мирослав Лајчак састао се, током посете Косову, и са високим званичницима …