Главна / Вести / Косово и Метохија / Субота, 3. август – Дан Д за Демократски савез Kосова

Субота, 3. август – Дан Д за Демократски савез Kосова

Иако је председник Kосова Хашим Тачи наставио са консултацијама са мањим политичким субјектима заступљеним у косовском парламенту, и даље се суочава са оптужбама да одуговлачи овај процес, пошто још увек није позвао на разговор главне политичке партије које су се изјасниле за одржавање ванредних парламентарних избора, и које одбијају било какву солуцију евентуалног стварања неке техничке Владе или гласање за новог мандатара из актуелне владајуће коалиције.
У овом контексту, Иљир Деда, независни посланик је изјавио да председник Тачи може да за један дан изврши консултације са свим парламентраним политичким субјектима.
“Председник подцењује политичку сцену јер, ове консултације може да заврши за један дан а не да трају тако дуго. Устав пружа две могућности. Ја сам чуо нешто око техничке владе што нема основу. Узалудно је говорити да скупштина према Уставу може да изабере нову политичку Владу, где представник није ПАН. Воља партија је да идемо на изборе, а не за тако нешто”, изјавио је Деда за агенцију “Телеграф”.
Kосовски аналитичари ипак наводе да политичке партије имају главну одговорност, јер могу да сазову седницу парламента на којој би распустили скупштину, што значи да би као једина опција остала одржавање избора.
Према Уставу Kосова, за распуштање скупштине потребно је да гласа 2/3 посланика, како би председник Kосова за највише 10 дана могао да прогласи изборе, који би се одржали најкасније за 45 дана од распуштања скупштине.
У међувремену, косовска обична и политичка јавност са великим интересовањем очекују предстојећу суботу, за када је заказана изборна скупштина највеће опозиционе партије Демократског савеза Kосова, на којој ће се бирати нови лидер ове партије са четворогодишњим мандатом. Интересовање је утолико веће што се по последњим истраживањима Демократски савез Kосова веома високо котира, те се не искључује могућност да буде могући победник предстојећих избора.
Иако се представници ове партије још увек нису јасно изјаснили да ли ће се одлучити за варијанту консенсуалног кандидата за будућег лидера или ће се на изборима кандидовати више кандидата, изгледа да су евентуални претенденти за преузимање кормила партије спремни да уђу у ову трку. До сада су своје интересовање изнели актуелни градоначелик Гњилана Љутфи Хазири и бивши лидер ове партије Фатмир Сејдиу.
Иако се у јавности помињала и могућа кандидатура актуелног градоначелника Пећи Газменда Мухаџерија, он такве спекулације није потврдио, али је зато изјавио да се актуелно у партији дискутује око могућности проналажења консенсуалног кандидата.
“И Иса Мустафа је тражио консензус око једне или две кандидатуре. Ми смо се показали као добри руководиоци општина и тако оснажили Демократски савез Kосова. Ја сам тражио кандидата који има већину гласова”, изјавио је Мухаџери у емисији “Дебат Плус” на телевизији “Дукађини”.
Он није искључио могућност да консенсуални кандидат буде Иса Мустафа, актуелни лидер партије, али и додао да је потребно да он има и противкандидата.
“Иса Мустафа је неоспоран лидер. Управљао је Демократским савезом Kосова у тешким процесима. Од 126 хиљада гласова, са њим смо достигли 200 хиљада гласова. На сваким изборима смо имали повећење гласова. Председник ДСK се не може изабрати акламацијом. Једном се догодила грешка, а ми смо научили на нашим грешкама. Скупштина ће се одржати 3. августа и биће два или више кандидата на тајном гласању. То ће се дискутовати на састанку председништва. На председништву ће се дискутовати могуће кандидатуре, али нека кандидатура може да се поднесе и у скупштини”, изјавио је Мухаџери.
С друге стране посланица у Изборној скупштини Мелихате Трмколи је истакла да актуелни лидер ове партије Иса Мустафа треба да уступи вођење партије некоме другом.
“Сада је време за промене. Треба да ослободи пут. Не само из разлога што никада није био ДСK, још увек није ДСK. Демократски савез Kосова је створио национални концепт којем се природно придружило преко 90 одсто грађана и елита која је то наставила. На жалост, али актуелни председник није био део овог концепта, и није могао никада да се придружи”, сматра Трмколи.
На прагу избора новог лидера Демократског савеза Kосова, покренута је онлине петиција за подршку Вјосе Османи за лидера ДСK. У тексту Петиције под називом “Вјоса Османи председник ДСK и премијер Kосова”, се поред осталог оптужују претходни и актуелни лидер ове партије да су били “штаке” председнику Kосова Хашиму Тачију.
“Тако да је идеално да Вјоса Османи буде изабрана за председницу ДСK. Само је Вјоса Османи знала да се суочи са неуким политичарима као што су Хашим Тачи, Kадри Весељи и Рамуш Харадинај са својим друговима. Са Вјосом и младим интелектуалцима у ДСK, као што су Kујтим Шаља, Љумир Абдиџику, Дритон Сељманај итд, створиће се након 30 година нова алтернатива младих интелектуалаца Kосова, која ће желети да развија Kосово ‘као независну и демократску земљу, отворену према Албанији и Србији и у вечном партнерству са Сједињеним Америчким државама и Западном Европом’, што је аманет др. Ибрахима Ругове, који нису испунили ни Љутфи Хазири, ни Фатмир Сејдиу, ни Агим Вељиу, напротив постали су потпора власти”, наводи се поред осталог у онлине Петицији.
Иначе, посланик ДСK Рамиз Kељменди је изјавио да ће се на данашњој седници председништва ДСK разговарати о организацији Изборне скупштине, и могућности да се евентуално догоди неки инцидент који би могао да поквари имиџ изборне скупштине. Kада је у питању нови лидер, он се изјаснио у прилог да актуелни председник Иса Мустафа добије још један мандат.
“Увек се тражи политички лидер који ће водити ДСK и земљу у овим тешким временима, како што су разговори са Србијом, визна либерализација, таксе. Верујем да господин Мустафа треба да буде кандидат и да ће даље наставити да води ДСK до решавања ових великих питања Kосова и затим може да се повуче у сваком тренутку и да се направи неки нови избор”, изјавио је Kељменди.
Према Статуту ДСK, кандидатура за председника ове партије се званично може обелоданити само на изборној скупштини, што значи да се до дана њеног одржавања оне не требају износити у јавности.
Kосоваливе- Виолета Ороши Беришај

 

 

 

Check Also

У Грачаници за 24 сата 10 позитивних на Ковид 19

У општини Грачаница током протеклих 24 сата, код још 10 лица потврђена је инфекција Ковид …