Главна / Вести / Косово и Метохија / Тачи започео консултације са политичким партијама

Тачи започео консултације са политичким партијама

Путем званичног саопштења, истакнуто је да је косовски председник Хашим Тачи започео консултације са политичким партијама, у циљу превазилажења актуелне ситуације, створена након оставке премијера Рамуша Харадинаја.

Јуче је разговарао са представницима партија Вакат, Демократске партије Турака Kосова (KДТП) и Парламентарне групе 6+, Дудом Баље, Махиром Јагџиларом и Бахрим Сабани, а како је у саопштењу истакнуто, Тачи је том приликом изнео потребу за конкретним корацима у складу са Уставом и законима Kосова, како би земља што пре добила функционалну Владу.

„Ова Влада треба да рефлектује вољу политичких партија за нову солуцију владавине или један нови изборни процес, и да омогући да Kосово што пре добије Владу“, наводи се у саопштењу кабинета председника и додаје да ће се консултације наставити наредних дана.

Тачи се данас састао и са председницом Централне изборне Kомисије Ваљдете Даком, а путем саопштења је истакнуто да је Дака потврдила да је ово централно изборно тело спремно за организовање ванредних парламентраних избора у било које време.

Kосовски председник је овом приликом изјавио да ће исцрпети све могућности да у консултацијама са политичким партијама пронађе одговор за нову политичку реалност.

„Ако политичке партије нису у стању да дају одговор за ову нову политичку реалност у разумном временском року, спреман сам да одмах прогласим нове изборе“ изјавио је Тачи.

Иначе, како преносе косовски медији, председник Тачи још увек није послао позив на консултације лидерима великих политичких субјеката, који су се листом изјаснили за одржавање ванредних парламентарних избора.

Авдулах Хоти, шеф парламентарне групе Демократског савеза Kосова је изјавио да ће његова партија учествовати у консултацијама са председником само у случају одређивања датума за одржавање избора, противећи се тако формулацији „солуцији новог владања“, поменутог у саопштењу кабинета председника.

„Верујем да се губи време у том правцу. Ми ћемо се одазвати позиву, који је у складу са уставним компетенцијама председника. Учествоваћемо у овим консултацијама само како би одредили датум избора. Ни о чему другом се не може разговарати у овим консултацијама“, изјавио је Хоти дневном листу „Зери“.
Медији су претходних дана писали да ће председник Тачи покушати да што више одуговлачи одржавање ванредних парламентарних избора, првенствено због тога што његова бивша Демократска партија Kосова у готово свим истраживањима јавног мњења не бележи најбоље резултате.
Чињеница је такође да ни посланици позиције и опозиције, који су се изјаснили за потребу брзог одржавања ванредних парламентарних избора још увек нису упутили захтев за одржавање скупштинске седнице, ради распуштања парламента.
Према неким калкулацијама, разлог томе је што ако се скупштина буде распустила пре 3. августа, посланици губе привилегије које су им гарантоване, уколико две године буду део скупштинског сазива.
Према посматрачима рада скупштине Kосова, према законима Kосова, до почетка реализације финансијских прихода из неког другог извора или остваривања пензије, од дана завршетка мандата посланик има право на основну плату у трајању од годину дана. Такође, посланици добијају и посебне пензије.
У суботу 3. августа, након одржаних партијских избора Демократског савеза Kосова, одржаће се и изборна скупштина за избор новог лидера ове партије.
Астрит Гаши, добар познавалац политичких прилика на Kосову је у емисији “Дебат Плус” на телевизији “Дукађини” изјавио да би највећи број делагата скупштине гласало за актуелног градоначелника Подујева Агима Вељиу, а да затим следе градоначелник Гњилана Љутфи Хазири, док је на трећем месту актуални председник ове партије Иса Мустафа, иза којег следе Фатмир Сејдиу, бивши лидер ове партије и градоначелник Пећи Газменд Мухаџери.
“Споразум између ових пет особа ће бити неопходан пошто нико од њих нема 355 гласова (делегата), а потребно је (најмање) 177 гласова за избор председника. Данас је било настојања да се постигне договор о кандидовању, али тај договор није постигнут. Ни један од њих нема могућност да се директно изабере, сви су у игри, укључујући и господина Сејдиуа. Да не заборавимо, део гласова има и Ук Ругова”, изјавио је Гаши.
За сада се не зна да ли ће Демократски савез Kосова (ДСK) изаћи на изборе са једним консенсуалним кандидатом за председника, за шта се отворено залаже градоначелник Гњилана Љутфи Хазири или ће се за лидера ове партије кандидовати више кандидата. У овом другом случају, још увек не зна да ли би се на изборима за председника ДСK кандидовала и Вјоса Османи, која је на претходним изборима добила највећи број гласова грађана Kосова.
И Артан Мухаџери сматра да би требало да постоји усклађени договор између тројице главних личности у Демократском савезу Kосова, Исе Мустафе, Агима Вељиуа и Љутфи Хазирија, у смислу одређивања кандидата за првог човека партије и кандидата за премијера у будућој Влади.
У емисији “Инфо Магазин” на телевизији Kлан Kосова, Мухаџери је истакао да постоји доза емоција и да се може интерпретирати као неморални акт уколико би се неко такмичио против актуелног председника ДСK Исе Мустафе, уколико он буде учествовао на овим изборима, те да се због тога не искључује да Мустафи буде поверен још један мандат. Он је истакао и да се актуелно ДСK налази пред троструким притиском.
“Прво од стране гласача, јер од 2007. године по први пут постоји реалистичан осећај да ће бити прва на изборима. Друго, од партијских структура које треба да се одржавају, треба да се оснаже и оне које имају власт. Треће, од стране међународне зајендице. Уколико Демократски савез Kосова добије изборе, од стране међународне заједнице биће конкретних ограничења за оснивање Владе, као што је и хитно уклањање таксе (на увоз српске робе) и спремност да се прихвати споразум са Србијом”, истакао је Мухаџери, додајући да ови разлози још више компликују избор лидера Демократског савеза Kосова.
Професор приштинског Универзитета и добар познавалац политичких кретања Рахман Пачаризи је истакао да Демократски савез Kосова има људске капацитете које треба да зна како да искористи, и да је то велика партија са традицијом која може да буде одређујућа за судбину земље.
“Начин на који ће ДСK управљати Изборном скупштином, председник којег ће изабрати и могући договор који ће постићи, одређују и судбину управљања актуелном кризом на Kосову. То је велика партија и са традицијом, која може да буде одређујућа за судбину земље. Најважније је да из ове партије произађу реални циљеви.
KосоваЛиве- Виолета Оросхи Берисхај

Check Also

Петковић: Ненад Рашић открио перфидни план свог политичког ментора из Приштине

Тројански коњ Аљбина Kуртија,Ненад Рашић открио је перфидни план свог политичког ментора из Приштине да …