Главна / Вести / Косово и Метохија / Фестивал средњовековне музике “Медимус” и ове године у Призрену

Фестивал средњовековне музике “Медимус” и ове године у Призрену

Четврти међународни Фестивал средњовековне музике “Медимус” биће одржан од 23. до 25. августа 2019. године у Призрену.

У три фестивалска дана, наступиће “Медимус”, “Мусица профана”, Грчки византијски хор, “Ренесанс” и “Симонида Хипербореа”.

За посетиоце из других крајева земље и региона, организација Фестивала је осмислила изузетно богате аранжмане који поред путовања и смештаја, подразумева и обилазак бројних манастира.

Фестивал се од оснивања, традиционално одржава у Атријуму Цркве Светог Спаса, посвећеној Вазнесењу Христовом. Црлва се налази испод тврђаве Каљаје, на северним падинама Поткаљаје. Задужбина је средњовековног српског властелина Младена Владојевића и његових родитеља, који су наследили право ктиторства над црквом Светог Спаса.Први пут се помиње 1348. године у повељи манастира Свети Архангели у којој се каже да је Цар Душан за ову цркву ктитору дао цркву Светог Андреја у Охриду.

Организатори Фестивала су Друштво пријатеља Манастира Свети Архангели код Призрена, Дом културе Грачаница и Фондација Свети Архангели.

Фестивал се одржава са благословом његовог преосвештенства епископа рашко-призренског Теодосија, под покровитељством Канцеларије за Косово и Метохију, уз свесрдну помоћ земље партнера Републике Мађарске. Сви учесници и гости током трајања Фестивала, бораве у конацима Манастира Светих архангела и Богословије „Свети Ћирило и Методије „ у Призрену.

Фестивал је у фебруару ове године добио награду ревије “Музика класика” којом је оцењен као најбољи фестивал од регионалног значаја.

Check Also

Лазић: Након првог случаја коронавируса, епидемиолошка ситуација под контролом

Без обзира на чињеницу да имамо први потврђени случај  заразе коронавирусом, епидемиолошка ситуација у српским …