Главна / Вести / Косово и Метохија / Николић: Не прихватамо пријем Косова у УН

Николић: Не прихватамо пријем Косова у УН

nikolicПредседник Србије Томислав Николић поручио је да Србија очекује да најкасније у јануару 2014. године започне преговоре о чланству у ЕУ и изразио наду да ти преговори неће трајати “предуго или бесконачно”.

Истовремено, Николић је нагласио да је Србија споразумима склопљеним уз посредовање ЕУ показала да жели да заштити српску заједницу на Косову и Метохији и да свим житељима Покрајине обезбеди нормалан живот, али да то никако не значи да намерава да прихвати пријем Косова у УН.

Обраћајући се учесницима дебате Генералне скупштине УН, председник Србије је истакао да “Србија гледа у правцу времена које долази и према чланству у ЕУ”.

“Надам се да ћу вас на наредном заседању Генералне скупштине известити о току тих преговора за које верујем да неће трајати предуго или бесконачно, као и о напретку који ће Србија континуирано остваривати на свом путу ка пуноправном чланству у ЕУ”, рекао је председник.

Николић је апеловао да мандат Унмика на Косову остане непромењен, да се број припадника Мисије не смањује и да се њене активности ојачају.

Такође, рекао је и да Србија подржава деловање Мисије Еулекс на КиМ, али да та мисија, задржавајући статусно неутрални приступ, треба да настави да помаже да се у “Покрајини граде демократске институције, да се поштују људска права Срба и других неалбанских житеља, јер су основна људска права једино њима и угрожена”.

Николић је позвао земље чланице УН да подрже Србију у напорима да се сазна истина везана за киднаповање и убијање Срба на КиМ којима су органи вађени и продавани.

“Специјални известилац Савета Европе Дик Марти, сенатор из Швајцарске доказао је, а Парламентарна скупштина Савета Европе потврдила да су неки од садашњих албанских првака са Косова и Метохије организовали киднаповања и убијања Срба којима су органи вађени и продавани”, подсетио је председник.

Ми нисмо били у могућности да спроведемо судски поступак за те злочине који су се десили крајем двадесетог и почетком двадесет првог века, а који до сада нису виђени нигде на свету, додао је Николић.

“Уверени смо и даље да је у истрагу неопходно укључити и Уједињене нације”, рекао је Николић.

Осврнуо се и на рад Хашког трибунала, рекавши да је тај суд “злоупотребио мандат који му је дао Савет безбедности, да је одмогао у процесу помирења на подручју бивше Југославије и да је искомпромитовао идеју међународног кривичног правосуђа.

“Тражимо од УН и Хашког трибунала да нађу правни пут који би омогућио да осуђеници српске националности, у циљу ефикаснијег постизања сврхе кажњавања, а пре свега због њихове лакше ресоцијализације, буду послати на издржавање казне у Србију”, навео је Николић.

Председник је додао да тиме не желимо да улазимо у суштину пресуда и не покушавамо да релативизујемо злочине које су ти појединци починили, већ покушавамо да допринесемо да се  по одслужењу казне врате у нормалан живот заједнице.

Извор: РТС

Check Also

Тужна слика гробаља на централном Космету

На највећем православном гробљу на Косову и Метохији у Приштини, за летње задушнице мало је …