Главна / Вести / Србија / Ружић: Поглавље 35 не би требало да оптерећује претходне разговоре

Ружић: Поглавље 35 не би требало да оптерећује претходне разговоре

branko_ruzicМинистар без портфеља задужен за европске интеграције Бранко Ружић изјавио је данас да сматра да је пред Србијом још много изазова и препрека, али да се нада да више нећемо имати било каквих политичких предуслова и нечег новог што би могло да се појави када су у питању преговори о чланству у ЕУ.

Он је за РТС рекао и да верује да поглавље 35 неће оптерећивати претходне разговоре.
“Први сигнали из Брисела заиста говоре оно у шта смо ми били уверени. Наши тимови су заиста стручно оспособљени.Чак је изражено велико задовољство чињеницом да су чланови нашег тима пропитивали суштински шта је то дух законодавства у овом поглављу у европском законодавству”, рекао је Ружић.

Наводећи да је то веома позитиван сигнал, он је истакао да сви људи који творе тимове за скрининге су управо они који ће провести и понети најтеже бреме тог посла.
“Зато могу да изразим најсискреније задовољство због симболичког отпочињања техничког дела преговара”, рекао је Ружић.

Он је најавио да ће 2. октобра бити одржан експланаторни скрининг за поглавље 24, па иде поглавје 32.
Ружић је објаснио да експланаторни скрининг практично значи објашњавање духа законодавства ЕУ о одређеном поглављу, а да након тога иде билатерални скрининг где Србија објашњава дух свог законодавства.

Према његовим речима, епилог и резултат једначине је разлика која недостоје и која се добија са европским законодавствм.
“Та динамика је јасно утвђена”, рекао је Ружић и додао да следе преговори и дефинисање прелазних периода за одрејена поглавља уколико нама као држави то буде одговарало или не.

Он је навео и да смата да ћемо имати још много изазова и препрека.
“Што је најважније, надам се да више нећемо имати било каквих политичких предуслова, препрека и нечег новог што би могло да се појави имајћи у виду да смо претходних 13 година све политичке теме на тежи или лакши начин разрешили”, рекао је Ружић.

На питање да ли верује да поглавље 35 неће оптерећивати претходне разговоре, он је истакао да жели да верује у то и да то покушава европским партенерима да укаже пре свега из прагматичних разлога.
“Ова влада предвиђена Ивицом Дачићем и Александром Вучићм је заиста показала својим чињењем да има кредбилитет да оно што каже и уради. Не видимо разлог да се читав процес оптерети и свако поглавље оптерети том нормалиозацијом односа Београда и Приштине”, рекао је Ружић.

Када је у питању Парада поноса, Ружић је истакао да на прајд неће ићи као Бранко Ружић већ као министар и додао да грађане не смеју да се дефинишу и опредељују по сексуалној или националној припадности већ према томе какви су људи.
“Мислим да је то ствар поштовања највишег правног акта наше земље и поштовања људских права – право на различитост… Нема ништа епохално ако желите да подржите своје грађани”, рекао је Ружић.

Он је навео да се не бави безбедносним проценама, али да ће тај дан бити обележен на неком затвореном простору уколико безбедносна процена буде негативна, као и да ће се појавити тамо.

Извор: Тањуг

Check Also

Вучић: Следе велики притисци због КиМ, треба нам јака влада

ПредседникАлександар Вучић изјавио је данас да очкује велике притиске по питању решавања косовског проблема, те …