Главна / Вести / Косово и Метохија / Петковић обишао амбуланту у Старом Грацку и поручио да ће држава Србија заштитити свој народ на КиМ

Петковић обишао амбуланту у Старом Грацку и поручио да ће држава Србија заштитити свој народ на КиМ

Помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић, заједно са чланом председништва Српске листе Срђаном Поповићем и директором КБЦ Грачаница Братиславом Лазићем,  обишао је данас здравствену амбуланту у Старом Грацку, која је обијена четири пута, а  последњи у низу вандализама је јучерашње обијање, када су непознати починиоци поломили прозор и улазили у амбуланту током ноћи.

Петковић је , након разговора са радницима амбуланте запитао,  коме сметају српске амбуланте у којима се лече и Срби и Албанци?

“Наравно,  сметају само онима којима смета и српски народ. Демолирају прозоре, улазе у амбуланту,  газе лекове и уништавају опрему, а ништа не односе. Све ово јасно говори да циљ није пљачка, већ је циљ нда се пошаље порука, као што су послали поруку кад су пре недељу дана оставили секиру у амбуланти”, казао је  Петковић.

Петковић је упитао и шта више треба да се деси Србима у Старом Грацку, почевши од стравичног злочина над жетеоцима, па све до разних пљачки, демолирања оваквих објеката и оног познатог догађаја када је шестомесечној беби испрскан бибер спреј у очи.

“И овај догађај у Старом Грацку се десио исте вечери када је нападнут младић у Косовској Митровици и избоден ножем, а такође у тој истој вечери су запалили и триста бала сена Србину у Племетини. Јасно је да највећа одговорност за све ово што се дешава, за тај екстремизам Албанаца према Србима и ту шовинистичку мржњу су одговорни, пре свега албански политичари, који својим неодговорним изјавама и провокацијама само подгревају ситуацију на Косову и Метохији, која се прелива на албанско друштво и онда сведочимо оваквим нападима из дана у дан”, истиче Петковић.

Петковић је истакао и да ће држава Србија, директор канцеларије за КиМ Марко Ђурић и председник Александар Вучић, учинити све, као и свих ових година, да заштити свој народ на Косову и Метохији.

“Ми све време позивамо на мир и говоримо да је неопходно да дође до компромисног решења, али да неко малтретира наш народ и да наш народ буде физички угрожен, то нећемо дозволити”, рекао је Петковић, који је Србе позвао на јединство и на предстојећим изборима, али и најавио нова улагања у области образовања, здравства и малим и средњим предузећима.

Члан председништва Српске листе Срђан Поповић,  каже да је срамно што се дешава да по други пут за недељу дана буде обијена здравствена амбуланта.

“Сви смо очекивали да ће бити ухапшени они који су ово урадили пре само недељу дана и да ће нас данас позвати из полиције и рећи  да је случај решен. На жалост одговор смо добили, тако што је поново обијена амбуланта и изнова послат сигнал нашим сународницима у Старом Грацку да нису пожељни овде. Ствара се једна атмосфера да је систем немоћан да се бори са ситним провокаторима, са људима који нападају институције које су ту да помажу свима. како онда да очекујемо да ће се решити неки крупнији злочин?”- упитао је Поповић.

Поповић је нагласио да све ово иде на образ међународне заједнице и Приштине који не желе да се ухвате у коштац са проблемима.

Директор КБЦ Грачаница проф. др Братислав лазић каже да,  када се догоде овакве ствари, у било којој средини да се то дешава, а посебно у средини као што је КиМ и када се дешавају напади на здравствене установе које се баве најхуманијим послом, онда то отвара још једну тему за размишљање.

“Када се нападају установе које се баве лечењем људи  без изузетка, онда се отвара и питање нивоа степена фрустрације оних који имају основни задатак, да наруше, уруше и сруше нашу заједницу на КиМ, који је све већи и већи. Напад на здравствену установу значи да сте веома исфрустрирани и озлојеђени, што опет значи да нисте до сада успели да остварите неке своје жељене и зацртане циљеве”, казао је Лазић.

Лазић је осудио овај вандализам, који је, како је истакао,  непримерен било ком делу света, а камо ли Европи.

 

 

 

 

 

Check Also

Још 4 случаја корона вируса на централном Космету, укупно 8 оболелих

У српским срединама на централном Космету епидемиолошка ситуација је лошија него што је била, потврђена …