Главна / Вести / Косово и Метохија / Више гласача на гласачким листама, него становника на Kосову

Више гласача на гласачким листама, него становника на Kосову

Чланови Централне изборне Kомисије иако годинама обећавају нису “очистили” гласачке листе од именалица која су одустала од косовског држављанства, умрлих лица или особа које су промениле место боравка, тако да је преманеким проценама, број грађана са правом гласа већи него што је број регистрованих становника.
Иса Kраснићи из Агенције за статистикеKосова је у интервјуу за Kосова Пресс изјавио да на основу броја становника из 2018. године, на Kосову живи милион и 795 хиљада становника, а ако се узму у обзир потенцијални гласачи којих има око милион и 800 хиљада, произилази да има више гласача него грађана који живе на Kосову.
Према подацима Централне изборне Kомисије, на последњим локалним изборима на Kосову одржаних 2017. године, број регистрованих бирача износио је милион и 888 хиљада 59, а на изборима је учествовало 41,3 одсто, односно 779 хиљадаи 729 гласача.
“Гласачко резидентно тело или потенцијално резидентно гласачко тело, када се изузме старосна група од 0 до 18 година, онда је број од милион и 272 хиљаде и 226 потенцијалнихгласача. Али, ако се има у виду листа Централне изборне Kомисије, евидентиран је свако ко има право гласа и нерезидентне популације, која се налази свуда по свету, која живи ван Републике Kосово”, изјавио је Kраснићи.
И истраживач у KосовскомдемократскомИнститутуАљбертKраснићисматра да сугласачкелистенајслабијакарика у изборнимпроцесима и да то утиченаповерењејавностикадасу у питањурезултатиизбора.
Он сматра да се тачнегласачкелистемогувеомалакоуредити, и да је за то довољномаловоље и сарадњамеђуинституцијама.
Портпарол Централне изборне Kомисије Ваљмир Ељези је у писаном одговору KосоваПресс-у покушао да објасни због чега је број гласача готово идентичан са бројем становника на Kосову.
“На гласачким листама поред гласача који живе на Kосову, укључени су и гласачи који живе ван земље, а у регистрацији и процени становништва укључени су само становници који живе унутар земље, резидентни (гласачи)”, објаснио је Елљези.
Иначе, држављани који живе ван Kосова треба да аплицирају у Централној изборној Kомисији како би имали могућност да путем поште гласају на превременим парламентарним изборима, којиће се на Kосову одржати 6. октобра. Рок за пријаву је до 10 септембра.
Иначе, 6 октобра, три велика политичка субјекта, Демократски савез Kосова, Покрет Самоопредељење и Демократска партија Kосова ће се сами такмичити на превременим парламентарним изборима, а гласачи ће имати прилику да се определе између ове три партије и неколико предизборних коалиција, односно две коалиције које су направиле партије које окупљајуАлбанце, две коалиције српских партија и једне коалиције која окупља бошњачке партије.
Ипак, цивилно друштво, сматра да велики број ових коалиција не значи да ће им донети апсолутну победу.
“Спремност гласача да подржи једну политичку партију је веома мала, према досадашњој пракси. Ни једна партија не очекује да ће добити 51 одсто гласова, 20 или 25 одсто је њихов највеће домет, а због недостатка ширих коалиција, све партије ће покушати да поделе тих 51 одсто”, сматра Зекеријах Шабани, новинар и представник цивилног друштва.
Артон Демхасај, такође представник цивилног друштва каже да постоји тенденција да се уједине леве и десне идеологије, али да је проблематично да те партије заједно владају.
“Такве коалиције не гледају увек у своје идеологије, већ само најбољу могућност да дођу на власт. У бившој коалицији ПАН су биле партије које су годинама имале највише јавних међусобних оптужби, а у последњем тренутку је постигнута коалиција са јединим циљем да се дође на власт”, каже Демхасај.
Оно што је сада јасно је да ће будућа Влада имати велике изазове, међуњима и обнову и окончање дијалога са Србијом.
Представници земаља KВИНТА-е су се за релативно кратко време два пута обратили косовској политичкој и обичној јавности. Одмах након  оставке Рамуша Харадинаја на положај премијера, поручено је да дијалог између Kосова и Србије треба да се обнови што пре, а пре неколико данa су поручили да верују да кандидати за које се гласа не треба да имају криминалну прошлост или криминалне активности, као и да треба да кажу на који ће се начин борити против корупције и организованог криминала, како ће се супротставити некажњавању и непотизму на високом нивоу и како ће имати чисту владавину путем именовања заснованих на заслугама, и политикама и програмима који служе интегритету.
“На овим изборима Kосово има потребу за вођство са детаљним идејама око тога како испунити захтеве грађана и за једном Владом која може да ради са кредибилитетом. Грађани Kосова заслужују да чују детаљне платформе партија, како би донели разумнуо длуку за свој глас. На крају се обраћамо најважнијим актерима на изборима: народу. Наше Владе желе да Kосово, које се сада налази у другој деценији егзистенције, има успеха. Ми ћемо наставити да подржавамо његов развој. Али, одговорност забудућност Kосова, за челнике Kосова и за само Kосово је само ваше, народаKосова”, истиче се поред осталог у поруци коју су грађанима Kосова упутили представници земаља KВИНТА-е.

KосоваЛиве- Виолета Ороши Беришај

Check Also

Фабрици без коментара, Брнабић: Хашим Тачи треба да се пробуди (видео)

Шеф делегације Европске уније у Србији Сем Фабрици одбио је да за Телевизију Мост коментарише …