Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Јединство Срба на КиМ није партијско, већ питање опстанка

Вучић: Јединство Срба на КиМ није партијско, већ питање опстанка

Територије су битне, али су људи најважнији, поручио је председник Александар Вучић и оценио да су добри договори о намерама да се све снаге на КиМ уједињују.

Александар Вучић је у Будимпешти поручио да људи морају бити што снажнији, храбрији и јединственији да би сачували националне интересе на КиМ.

“Било би нам другачије да смо то све знали 30 и 100 година раније”, рекао је председник.

Истакао је да је срећан што су се Ксенија Божовић из ГИ СДП убијеног Оливера Ивановића и други прикључили Српској листи.

“Нама је најважније јединство, којим се супротстављамо покушајима Албанаца и дела међународне заједнице и оних које они подржавају на рушењу тог јединства”, истакао је председник.

Оценио је да је долазак Божовићеве добар за Српску листу, да је то озбиљна жена, као и да су добри договори о намерама да се све снаге на КиМ уједињују.

“То није питање партија, већ опстанка нашег народа”, поручио је Вучић.

Поводом посете америчких конгресмена Приштини, каже да не мисли да се много мења у америчком ставу када је Косово у питању, нити смо ми на то могли да утичемо.

“Америка је велика сила, то су тактички односи да се говори да притисак мора да буде и на једној и на другој страни”, оценио је Вучић.

САД подржавају независност Косова, а наше је, понавља, да извучемо највише што можемо, а изгубимо најмање што морамо”.

“Наша позиција није лака и неће бити нимало лака”, оценио је председник.

Поводом изјаве Аљбина Куртија да дијалог мора да постоји уз одређене услове, Вучић је напоменуо да изгледа сви имају неке услове.

“Ми немамо услове, само постоји смисао и бесмисао дијалога. Бесмислено је да разговарате са неким ко вам каже ‘уводимо таксе’. Ми других услова немамо, осим укидања такси. Ми смо за разговоре спремни, а они само да се понашају цивилизовано и у складу са нормама 21. века и потписаним споразумима”, истакао је Вучић.

Каквог смисла имају нови споразуми, ако не поштујете ни споразуме из 2006. године какав је Цефта, запитао је председник.

“Дијалог је фарса само за оне који беже од избора”

Председник је за ТВ Прву у Будимпешти, где је учествовао на Трећем демографском самиту, изјавио је да разговоре власти и опозиције на ФПН-у фарсом називају само они који договор ни не желе, те да опозиција не жели ни на изборе, па излаз налазе у “бежању с мегдана”.

Он је то рекао за,, а коментаришући став опозиције да су разговори на Факултету политичких наука фарса.

“Договор је фарса за оне који га не желе и који су свој излаз пронашли у ‘бежању са мегдана”, рекао је Вучић.

Власт учествује у разговорима са опозицијом на ФПН-у, подсетио је, а опозиција не жели да изађе на изборе јер знају, истакао је, да би “тај мегдан изгубили”.

Ако опозиција има такав приступ, он, каже, томе нема шта да дода.

“Нема ту велике филозофије. Немојте да бринете. Људи у Србији ће наћи довољно оних које ће да бирају. Из партијског угла, нажалост, изабраће за странку коју водим много опасније противнике, него што су ови данас који се таквима представљају”, рекао је председник и навео да СНС мора да се спреми да на најбољи и најозбиљнији начин свему томе одговори.

Додао је и да не зна шта се тачно данас на разговорима дешавало, да је цео дан радио и да није стигао да прати вести.

“У Медвеђи сам био у кампањи на партијском скупу, то није тајна”

Председник је рекао да је у Медвеђи био поводом предстојећих локалних избора и да то није ни крио, те да не разуме примедбе доконих.

“У Медвеђи сам био у кампањи на партијском скупу, то није тајна, имате локалне изборе, листа Александар Вучић, у чему је проблем”, истакао је Вучић поводом примедби да је био у кампањи, уз опаску да “докон поп и јариће крсти”.

Истакао је и да је у Лесковцу био како би обишао болницу и стадион Дубочица и напоменуо да његов посао није да седи у четири зида, већ да ради више и да решава проблеме.

Оценио је и да ће на локалне изборе у Медвеђи изаћи преко 50 одсто људи.

“Мени такве глупости не могу на памет да падну, они који немају шта да раде, немају никаквих брига, ни мука, па могу да измишљају, псују, да кажу ружну реч, а никада ништа нису урадили. Они нису у стању ни да добију у месној заједници”, указао је Вучић.

Истакао је и да ће се борити за сваки глас, зато што вредно и добро раде за грађане.

Поновио је и да је СНС спреман за компромис за све што договором може да се постигне, са онима који договор хоће. “За оне који неће, они нека раде како хоће”, рекао је Вучић.

“Правите митинге, немојте на изборе, само немојте да малтретирате друге људе, и немојте насиљем да покушавате било шта. Власт ће се мењати само изборном вољом народа, другачије неће моћи, тај филм нећете гледати”, поновио је председник.

Извор: Танјуг

Check Also

Обезбеђене три стипендије на Међународном пословном колеџу у Митровици

Представници Међународног пословног колеџа из Митровице (ИБЦ-М) посетили су данас Општину Грачаница, где су се …