Главна / Вести / Србија / Отворено писмо директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, митрополиту Амфилохију

Отворено писмо директора Канцеларије за Косово и Метохију Марка Ђурића, митрополиту Амфилохију

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић упутио је отворено писмо митрополиту Амфилохију. Како је навео, Амфилохију се обратио “у вези са тешким речима” које је у јучерашњој беседи изнео на рачун државне политике Србије на Косову и Метохији, као и “тешких и ружних речи на рачун председника Србије”.

Марко Ђурић је рекао да увек полази од разумевања за бригу за православни народ и светиње на Космету. Каже и да Амфилохије има легитимно и неотуђиво право да изнесе свој став али напомиње да не може да се отме утиску да тешким речима и клеветама чини супротно од онога за шта тврди да се залаже.

“Рећи ћу Вам сасвим искрено, ризикујући да и сам постанем мета клетви и беса, да су Ваше речи убојите, отровне и тешке и да се њима могу радовати само непријатељи нашег народа, којих није мало ни на Косову и Метохији, ни у републици из које долазите”, навео је Марко Ђурић.

Додао је да Амфилохије унапред тужи и пресуђује и да издајникком назива српског председника не због нечега што јесте урадио него за нешто што он мисли да би Вучић урадио.

Ђурић је навео и да се не сећа да је Амфилохије са толико “зловоље” наступао у тренутку док је Црна Гора напуштала државну заједницу са Србијом.

“Уз уважавање свега што сте учинили за опстанак Српске православне цркве и њене светиње у Црној Гори, питам се са каквим сте побудама прећутали да је држава Србија управо под руководством Александра Вучића, дајући финансијска средства и подршку стручних установа, потпуно или делимично обновила 49 цркаве и манастира на Косову и Метохији”, написао је Ђурић.

Напоменуо је да је Вучић одбио све притиске великих сила да Србија призна независност Косова и спречио чланство Приштине у међународним организацијима, као и да је марљиво радио са својим тимом и довео до повлачења признања независности од стране 15 држава.

“Да Александар Вучић заиста јесте онакав каквим га описујете, због чега би онда управо он био главна мета свакодневних напада свих албанских и других антисрпских политичара и свих албанских медија?”, упитао је Марко Ђурић.

Позвао је Амфилохија да помогне а не да одмаже.

Амфилохије је претходно у беседи у старом Расу говорио о везама Срба и Црногораца и њиховом, како је рекао заједником неодриццању од Косова. Међутим, говорио је и о председнику Александру Вучићу.

“Ако им само нешто дају, они ће издати Косово и Метохију – то је пре неки дан рекао овдашњи ваш председник”, рекао је Амфилохије, преноси Коссев.

“Кажу, тамо на Косову нема ништа. Нема ништа у њиховој глави, а на Косову има! Ко сте ви овде?! Остали су не само гробови и гробља, већ светиње и народ божји, онај најистрајнији Богу и светом Лазару, да научи и нас како треба бити веран Богу и светињама изворним”, навео је митрополит.

Критиковао је оне који косовски завет проглашавају митологијом наводећи да је косовски завет уграђен у историју и само биће спрског народа.

Извор: ТВ Мост, саопштење

 

Check Also

ГО СНС Шабац: Кандидат странке за градоначелника Шапца биће др Александар Пајић

Градски одбор Српске напредне странке Шабац саопштава да ће на предстојећим изборима кандидат странке за …