Главна / Вести / Косово и Метохија / Николић: За регуларност избора на КиМ задужена ЕУ

Николић: За регуларност избора на КиМ задужена ЕУ

nikolicПредседник Србије Томислав Николић рекао је да Београд убеђује Србе да изађу на локалне изборе на Косову с циљем да им се обезбеди легалитет, али је указао да ЕУ мора да осигура регуларност тих избора.

“Ми убеђујемо Србе да изађу на изборе, зато што желимо да им обезбедимо легалитет, који ће им требати у разговору са Европском унијом, међународном заједницом и Приштином о својим проблемима”, рекао је Николић у интервјуу за “Вол стрит џурнал”.

Како је додао, Београд жели да они више не буду паралелне институције већ институције изабране по правилима које је ЕУ тражила да се испуне.
“И мислим да је то једини начин да их потпуно заштититмо, да их уведемо у систем јер се још увек крећемо у оквирима Устава Србије и суштинске аутономије коју је Устав Србије и Резолуција 1244 предвидела за Косово и Метохију”, додао је Николић.
Он је указао да сада долази до проблема у организовању избора и да их прави приштинска администрација.

Председник Србије је подсетио да листа коју подржава Влада Србије није могла да има име које је хтела и да је Приштина одлучила о имену.
“Али та листа није добила свог члана Изборне комисије у Приштини и није добила ниједног члана на бирачком одбору било где на Косову тако да уопште неће моћи да контролише шта се десило на изборима. Ми учествујемо по изборном закону који је већ постојао у Приштини и који је типичан за нормалне земље, али за овакве односе Срба и Албанаца тај закон није довољно добар “, реко је Николић.

Како је навео, у Србији је до сада пријављено 40.000 бирача, а од тога је Изборна комисија прегледала 11.000 пријава и утврдила да је само 200 бирача регуларно.
“Одбацили су 11.000 бирача. Значи од 40.000 – избациће 39.000 и то је екслузивно право Изборне комисије коју чине само Албанци”, указао је Николић, додавши да је о томе обавестио и високу представницу ЕУ Кетрин Ештон.

“Затражио сам да одмах обезбеди регуларност избора, пошто се доводи у питање наша могућност да убедимо Србе да изађу на изборе.”
На опаску новинара да би ЕУ волела да види велику излазност, Николић каже да би он волео да сви Срби изађу на изборе. Београд је позвао српску заједницу да учествује на изборима које организују привремене власти у Приштини, а то није било лако учинити, рекао је он.

Осврћући се на недавно убиство полицајца Еулекса, Николић каже да је руководство Србије одмах осудило тај чин, да га је протумачило као акт уперен против Србије и да је потпуно маргинализовало које је националности починилац.
“То је био ударац у сва наша настојања да обезбедимо достојан живот свим грађанима Косова, посебно Србима”, рекао је председник Србије.

Он је изразио наду да ће Еулекс, уз сарадњу Београда, успети брзо да реши тај случај.
” Било који траг да нам дају такав човек сигурно неће моћи да се задржи на територији Србије”, нагласио је Николић.
На опаску новинара да му је косовски министар спољних послова Енвер Хоџај рекао Београд има одговор на то ко стоји иза напада, Николић каже да је то “безобразлук”.

Ми пружамо сву подршку јер нисмо тамо на терену и преузели бисмо одговорност за истрагу када би то било у надлежности српске полиције, додао је.
“Београд са тим нема ништа и ја никада не оптужујем Приштину за било шта што се деси на територији Косова и Метохије и не може Приштина да оптужује Београд. То су старе приче, Хоџај уопште не разуме шта Срби и Албанци треба да раде на Косову – то како он ради, то би нас одвело у нови рат. А ово што ми радимо води нас у мир на Косову”, рекао је Николић.

На питање шта га је определило за европски пут, имајући у виду да има и сувише оних који желе да Србију поставе пред избор – ЕУ или Косово, председник Србије каже:
“Ми не можемо да бирамо између ЕУ и Косова, то ће Европа морати да бира. Никада нисмо имали услов да се одрекнемо Косова и Метохије за чланство у ЕУ – можда постоји у главама многих људи у Берлину, Паризу, Лондону – али званично, њихове администрације никада нису испостављале такве услове.”

Како је нагласио, сви споразуми Србије са ЕУ су статусно неутрални и у Бриселу се Европа “заклела” на статусну неутралност.
“То је основ због којег ми гајимо оволики оптимизам да можемо да будемо чланови ЕУ”, рекао је Николић, подсетивши да у Унији постоји пет држава-чланица које нису признале Косово и које због тога нису искључене из чланства у ЕУ. “То значи да може да се буде у чланству иако ниси признао Косово и Метохију, а то даље значи да можес и да постанеш члан”, сматра Николић.

Извор: Тањуг

Check Also

Витиа: Увешћемо нове мере како би спречили ширење коронавируса

Вршилац дужности косовског министра здравља Арбен Витиа поручио је вечерас да ће бити уведене и …