Главна / Вести / Косово и Метохија / “Српски народ у Црној Гори треба да следи саборност на примеру Српске листе”

“Српски народ у Црној Гори треба да следи саборност на примеру Српске листе”

Српски национални савјет Црне Горе честита српској листи кандидата учешће на предстојећим изборима на Косову и Метохији и најискреније им жели остваривање потпуног успеха у свим срединама где српски народ има могућност да својим гласовима определи сопствену будућност и нераскидаву везу са Републиком Србијом.

“Њихова саборност, несебичност и предан рад на остваривању интереса српског народа на Косову и Метохији и стална комуникација са институцијама Републике Србије треба да буду пример како се чува постојаност на просторима где је угрожен опстанак српског народа. Мудрост да уз помоћ институција Републике Србије своју будућност граде у јединственом корпусу српског народа засигурно ће им донети најбоље резултате, јер ће само тако активно учествовати у решавању сопственог статуса и косовско-метохијског питања”, наводи се у саопштењу.

Срби из Црне Горе, као део српског народа, који такође живи у врло сложеним условима, спремни су да Српској листи пруже сваку врсту подршке у настојањима да српски народ буде адекватно и потпуно заступљен у привременим институцијама Косова и Метохије, поручују из Српског националног савјета ЦГ.

У условима антисрпске хистерије, српски народ у Црној Гори треба, како истичу, да следи саборност на примеру Српске листе са Косова и Метохије, па стога Српски национални савјет позива представнике српских политичких партија и организација да се угледају на пример заједништва српског народа са Косова и Метохије како се не би дешавало да Србе у парламенту Црне Горе представља више оних који се јавно не изјашњавају које су националности, којој цркви припадају и којим језиком говоре.

“Коалиционо повезивање српских политичких организација са црногорском опозицијом и захтев према њој за кориговањем дискриминаторског Устава је бесмислено. Црногорска опозиција је по правилу увијек била против демократских и легитимних права Срба, и остала непресушан извор резервног потенцијала режима, а по питању положаја и статуса српског народа од њих није била боља. Српски народ у Црној Гори, у времену када му нико није од помоћи, мора искључиво да мисли о себи и свом опстанку. Важно је препустити актуелној власти и крњој опозицији демократизацију Црне Горе. Они су, свакако, у тај процес кренули без српског народа. Срби на њиховом путу не треба да их ометају, већ да се баве искључиво очувањем сопственог идентитета. Само од заједничке снаге српских организација и политичких партија које гласа српски народ зависиће положај Срба у Црној Гори. Власт у Црној Гори, нажалост, задуго неће бити српска, али треба урадити све да у будућем времену зависи и од српског народа”, закључује се у саопштењу.

Check Also

Протести у Грачаници настављени и вечерас

Велики број омладинаца окупио се и вечерас испред полицијске станице у центру Грачанице у знак …