Главна / Вести / Косово и Метохија / Веселиновић: Нећу учествовати у раду ЦИК, крше закон и онемогућавају Србима да гласају

Веселиновић: Нећу учествовати у раду ЦИК, крше закон и онемогућавају Србима да гласају

Члан ЦИК из Српске листе Стеван Веселиновић данас је напустио седницу тог тела због одлуке, у виду административног упутства за све бирачке одборе, уз образложање да се њом крши закон и изборна правила која је ЦИК дужан да спроводи.

“Прекршен је члан 90. закона о изборима и члан 16. изборног правила 09/2013  где се јасно каже да се за гласање као начин идентификације бирача користе сва важећа документа са изузетком возачке дозволе која мора бити издата на Косову. (извод из закона и изборних правила)” навео је Веселиновић у саопштењу.

Каже да је тако било на свим претходним изборима те да је “сада је неко одлучио да донесе другачију одлуку, одлуку која је политичка и незаконита и да забрани коришћење дозвољених докумената и да сва документа за идентификацију морају бити издата на Косову.

Напомињем да је од суштинског значаја да се закони и изборна правила морају поштовати како би се ванредни избори спровели у складу са законом и у фер атмосфери. Овом одлуком је ЦИК то директно онемогућио, упозорио је.

“Сматрам да је ова незаконита одлука ЦИК-а и директно уперена против српског народа на Косову и има за циљ да онемогући што већем броју Срба са правом гласа да гласају и бирају своје представнике”.

Нагласио је да је апсолутно противзаконито да ЦИК доноси одлуке којима се крши закон, који је правни акт јаче снаге, као и да се у току изборног процеса мењају изборне регулативе којима се најдиректније онемогућава право гласа грађанима српске националности.

Данас сам напустио седницу ЦИК-а не желећи више да учествујем у раду те инститиције која би требало да буде независна, а која то очигледно није, која је исполитизована и док се год доносе незаконите одлуке и одлуке које су против интереса мог народа, поручио је Веселиновић.

Како је законом предвђено сви бирачи са правом гласа као што је и одређено чланом 5, могу прегледати Бирачки списак под условом да идентификују себе пред Општинском изборном комисијом као бирача са правом гласа на Косову, који се налази на списку и да поднесу  један од идентификационих докумената.

Наводи се да је за гласање за идентификацију потребна важећа лична карта, важећи пасош, важећа путна исправа и једино се у случају ако се бирач идентификује воазачком дозволом напомиње да је потребна важећа возачка дозвола Косова, а као идентификациони документ се наводи и важећа избегличка карта.

Check Also

Епидемиолошка ситуација на северу Косова стабилна и озбиљна, сви са симптомима одмах да се јаве

Инфектолог проф. др Радослав Катанић изјавио је вечерас у Северној Митровици да је епидемиолошка ситуација …