Главна / Вести / Косово и Метохија / Хоџај: Могуће даље повлачење признања Kосова

Хоџај: Могуће даље повлачење признања Kосова

Потпредседник косовске владе у оставци Енвер Хоџај изјавио је да је признање Kосова повукло 13 држава и упозорио да би још 10 држава могло да повуче признање, преноси дневник Зери.
Зери наводи да се Министарство спољних послова успротивило томе, док бивше косовске дипломате криве исто ово министарство за повлачење и не доношење нових признања за Kосово.

Прошло је годину и по дана од када Kосово није добило ново признање ниједне државе на свету. Признало их је 116 држава, али неке од њих, тачније 13 држава, изјавиле су да су поново прегледале одлуку о признању и сходно томе је повукле.

Хоџај је у медијима потврдио повлачење признања Kосова од стране ових држава и упозорио на могуц́ност повлачења даљих признавања независности Kосова у наредним данима. Рекао је да постоје извештаји да ц́е око 10 држава повуц́и признање Kосова.

У Министарству спољних послова рекли су за Зери да Kосово није добило никакву најаву од било које државе о повлачењу признања, додајуц́и да је Министарство спољних послова Чешке такође негирало изјаве свог председника Милоша Земана о могуц́ности повлачења признања.

Подсећају да је према Међународном јавном праву признавање једнострани, међународни неопозиви правни акт, што значи да се не може повуц́и.

Check Also

Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је одлука власти у Приштини, да …