Главна / Вести / Косово и Метохија / Земан за месец дана поставља питање о повлачењу признања Косова
Beograd, 11. septembra 2019. - Predsednici Srbije i Ceske Aleksandar Vucic i Milos Zeman na konferenciji za novinare nakon danasnjeg sastanka u Palati Srbije. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Земан за месец дана поставља питање о повлачењу признања Косова

Beograd, 11. septembra 2019. – Predsednici Srbije i Ceske Aleksandar Vucic i Milos Zeman na konferenciji za novinare nakon danasnjeg sastanka u Palati Srbije. FOTO TANJUG/ ZORAN ZESTIC/ bk

Председник Чешке Милош Земан најавио је данас у Београду да ће за месец дана, на састанку уставних власти у Прагу, поставити питање да ли је могуће повући признање независности Косова.

Упитан да ли Србија може очекивати да нека држава ЕУ у наредном периоду ипак размисли и ревидира свој став о независности Косова, Земан је рекао да он није диктатор и не може да наметне свој став, али да је оно што може да уради то да за месец дана на саветовању власти постави питање да ли је могуће повући признање.

“Драго ми је да је министар одбране Лубомир Метнар изјавио да је била грешка признање Косова. Он ће вероватно бити на мојој страни, ко ће бити на другој видећемо”, казао је Земан на заједничкој конференцији за штампу са председником Србије Александром Вучићем.

Земан, наиме, не дели став чешке владе, која је признала самопроглашену независност Косова.

Он је претходно подсетио да је Хашки трибунал покренуо истрагу ратних злочина на Косову, због чега је косовски премијер поднео оставку.

“Изразио бих с тим у вези лично мишљење да држава коју предводе ратни злочинци не би требало да буде део заједнице демократских земаља”, подвукао је Земан.

Вучић је истакао да је Србија захвална Земану на његовим ставовима о КиМ и пренео да га је упознао са проблемима са којима се суочавамо.

“Нисам очекивао да ће да покреће неке иницијативе. Веома сам захвалан што се чује његов глас”, казао је он.

Додао је да се глас Земана далеко чује, и да ће његове речи све више допирати до ушију у Европи, јер људи разумеју да ствари нису црно-беле, како су приказиване.

Указао је да га је Земан позвао на састанак Вишеградске групе, 3.октобра у Праг, где ће бити једини председник из региона, што показује колико поштовање Земан има према нашој земљи.

“Рекао сам да само компромисом, а не ултиматумима, можемо да дођемо до решења проблема”, нагласио је он.

Извор: Танјуг

Check Also

Ђурић: Тражио сам од међународне заједнице да санкционише Приштину

Директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић оценио је да је одлука власти у Приштини, да …