Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић са Фалконијем о ситуацији на Космету

Ђурић са Фалконијем о ситуацији на Космету

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић састао се данас са новоименованим амбасадором Француске у Србији Жан-Лујом Фалконијем и упознао га са политичком и безбедносном ситуацијом у нашој јужној покрајини.

Ђурић и Фалкони разменили су мишљења о перспективама за наставак дијалога Београда и Приштине, са циљем постизања компромисних решења која ће отворити перспективе за друштвени и економски развој на Косову и Метохији и допринети трајној стабилизацији прилика у региону.

Ђурић је поздравио решеност Француске, као једне од најутицајнијих држава Европске уније, да се активније укључи у процес решавања питања Косова и Метохије, изразивши очекивање да ће то ангажовање, без обзира на разлике у ставу по питању једнострано проглашене независности Косова, бити у духу традиционалног пријатељства српског и француског народа.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију информисао је амбасадора Француске о тешким условима живота српског народа у нашој јужној покрајини и сталним настојањима Приштине да ограничи људска и политичка права Срба.

Посебан акценат Ђурић је ставио на анализу последица антицивилизацијских такси на робу из централне Србије и све чешће провокативне акције Приштине са северу покрајине.

На састанку је било речи и о предстојећим парламентарним изборима на Косову и Метохији и констатовано да је веома важно да они протекну мирно и у демократској атмосфери, а Ђурић је упозорио на све израженије антисрпске поруке албанских политичких актера у предизборној кампањи и онемогућивање гласања са српским документима.

Ђурић је констатовао и да је недавна посета председника Емануела Макрона Београду била веома важан догађај за односе двеју земаља и да је то била изузетна прилика за продубљивање сарадње председника Србије Александра Вучића и шефа француске државе.

Check Also

Годину дана од увођења таксе од 100 одсто на српске производе

Од када је одлазећа косовска влада 21. новембра прошле године увела тарифу од 100 одсто, …