Главна / Култура / Одржана трибина посвећена животу и делу Слободана Ракитића

Одржана трибина посвећена животу и делу Слободана Ракитића

У знак сећања на песника, есејисту и некадашњег председника Удружења књижевника Србије Слободана Ракетића, који је преминуо 2013.године, Дом културе у Грачаници организовао је “Дане сећања” на овог познатог српског песника.

У оквиру програма, организована је трибина, на којој је о животу и делу Слободана Ракетића говорио његов син Душан Ракетић.

“Свим својим  бићем и јавним ангажманом, који је био и у области културе и у области политике, и приватним животом био је посвећен поезији и животу народа којем је припадао. Посебно место, Косово и Метохија, за њега је значило енергетско и духовно средиште опстанка српског народа, али и саму суштину постојања српства на једном ванвременском плану”, говорио је на трибини Душан Ракетић, син песника Ракетића.

За верност српству и Косову и Метохији, које је често походио, Ракетић је добитник више признања установљених на овдашњим песничким манифестацијама.

“Наш драги пријатељ Слободан Ракитић ’93. године  је добио Кондир Косовке девојке. То је било такође једно признање које смо ми одавде из душе, витезу и песнику и човеку који је посвећен роду српскоме даривали, а потом смо опет ми овде из Грачанице учинили један изузетно велики чин за нас и нашу манифестацију, када смо 1998. године нашем пријатељу и песнику Ракитићу даривали награду Златни Крст Кнеза Лазара”, рекао је Ратко Поповић, песник и књижевник из Грачанице.

О Ракитићу је на трибини говорио и песник Ранко Ђиновић.

“Тај дивни господин, отменог порекла, великог песничког фокуса, где год је крочио на Косову и Метохији, оставио је дубок траг. Можда ниједан српски песник ван Косова и Метохије није толико пута био на овим просторима, без неких посебних захтева, тих и смеран, са монашком мирноћом, путовао је по Космету свуда са нама”, говорио је данас Ранко Ђиновић на трибини посвећеној Слободану Ракитићу.

Трибини у Дому културе у Грачаници претходио је књижевни час, који је одржан у призренској Богословији.

Check Also

Дом културе „Грачаница“ припремио богат програм културних садржаја

Дом културе „Грачаница“ је за седму недељу ограниченог кретања и ванредног стања изазваног епидемијом вируса …