Главна / Вести / Косово и Метохија / Ивановић: Заједница српских општина изузетно значајно тело

Ивановић: Заједница српских општина изузетно значајно тело

oliver_ivanovicЛидер Грађанске иницијативе СДП Оливер Ивановић изјавио је данас да ће Заједница српских општина бити изузетно значајно тело, а да ће њено функционисање зависити од људи који буду изабрани на локалним изборима 3. новембра на Косову.

Ивановић је, гостујући у програму митровичког Радија “Контакт плус,” указао да ће Заједница српских општина која треба да буде формирана одмах након локалних избора на Косову бити “мала влада”.

Он је објаснио да ће Заједница бити формирана тако што се прво формира Скупштина Заједнице српских општина коју ће чинити изабрани одборници из четири општине са севера Косова са могућношћу проширења.
“Скупштина Заједнице српских општина изабраће извршне органе који ће бити задужени за здравство, школство, социјална питања, локалну инфраструктуру, медије – “биће то мала влада””, рекао је Ивановић.

Он је нагласио да ће то како ће функционисати Заједница српских општина након избора зависити у великој мери ко ће бити изабран.
“Ако изаберемо слабе личности у Скупштину Заједнице српских општина, ако нам градоначелници општина буду слабе личности онда ће нам се догодити најгоре могуће, јер Заједница неће значити ништа,” упозорио је он.

Заједница са лошим, слабим и неспособним људима биће “ништа” за Владу Србије, власти у Приштини и биће ништа за међународну заједницу, рекао је Ивановић истичући да би то био најгори могући сценарио.

Он је казао да ће Заједница добијати на значају и, уколико буде кадровски јака, преузети велике одговорности.
“Србија се обавезала да на Косову неће директно финансирати своје институције, али хоће преко Заједнице. Заједница је нешто што је новитет и што не треба потцењивати јер она може бити јако значајна,”- казао је Ивановић.

Ивановић, који је и кандидат за градоначелника Северне Митровице на предстојећим локалним изборима, одбацио је могућност успешног бојкота избора истичући да је то можда била опција пре неколико месеци али да је сада јасно да се држава Србија залаже за овако решење и за учешће на изборима.
“А ми”, рекао је Ивановић, “не можемо опстати ако немамо чврсту и најбољу могућу сарадњу са државом Србијом, то су многи грађани на Косову и Метохији схватили и то се види свакодневно”.

У случају бојкота, упозорио је, угрожава се здраство, школство, локална самоуправа, култура, социјална питања и све што је овим грађанима важно да би могли да опстану и са тим се не треба играти.

Ко год да буде на челу власти у Србији, тај човек мора бити поштован од стране Срба на Косову и Метохији и неалбанаца “јер ми другу владу и другу државу немамо”, рекао је Ивановић.
“Не можеш државу поштовати само када ти одговара а када ти не одговора онда не и користити сва могућа средства да оспориш право Влади и Скупштини Србије да у наше име одлучује. То се једноставно не може толеруисати и то ствара једну веома лошу слику у преосталом делу Србије о нама,”- рекао је он.

Извор: Тањуг

Check Also

Витиа: Увешћемо нове мере како би спречили ширење коронавируса

Вршилац дужности косовског министра здравља Арбен Витиа поручио је вечерас да ће бити уведене и …