Главна / Вести / Свет / Вучић: Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије

Вучић: Ватикан ће чувати позиције по питању Косова и Метохије

Председник Александар Вучић изјавио је да Ватикан води озбиљну политику и да ће чувати своје позиције и по питању Косова и Метохије.

“То је оно што могу да кажем и што је важно за грађане”, рекао је Александар Вучић упитан колико је, после састанка са папом Франциском, сигуран да Ватикан неће променити свој став по питању непризнавања једнострано проглашене независности Косова.

Председник је рекао да Ватикан жели разговоре и мирно решење између Срба и Албанаца.

Детаље папиног става није износио, поштујући правила ватиканске дипломатије и протокола.

Вучић је пренео да је папи говорио о КиМ и српским светињама, тешком положају народа, покушају да се дође до компромисног решења и о неопходности поправљања односа Срба и Хрвата.

Истиче да је веома битна улога Свете столице у разговорима о будућности које морају да имају Срби и Хрвати и додаје да му је државни секретар Ватикана, кардинал Пјетро Паролин, пренео о чему је недавно разговарао са хрватским руководством.

“Јасно је свима да нас историја и прошлост деле, да имамо потпуно другачији поглед на оно што се дешавало… Плашим се да ћемо, ако не будемо одговорни и ако будемо говорили о прошлости, све друге ојачати, а себе ослабити. Ако желимо да останемо на својим огњиштима, мораћемо да поштујемо више једни друге”, рекао је Вучић.

Вучић је рекао да не треба имати превелика очекивања да Чешка може тако лако променити свој став око признања Косова.

“Ми бисмо то волели, али не мислим да је реално”, рекао је Вучић новинарима у Ватикану на констатацију да је чешки премијер Андреј Бабиш рекао да је спреман да са председником Милошем Земаном и осталим институцијама разговара о питању повлачења признања Косова.

“Немојмо да подижемо очекивања нашег народа. Бескрајно хвала нашим чешким пријатељима. Знам колико поштују и воле Србију, али немојте да правимо од Земана нешто, па да, ако не буде дошло до такве одлуке, од њега правимо непријатеља који није био нешто спреман да уради”, рекао је Вучић.

Истакао је да зна колико Чеси поштују и воле Србију, да су искрени наши пријатељи, али да државе не могу да раде такве ствари тако лако, посебно ако се налазе у неком одређеном блоку. Поновио је да не треба превише очекивати.

Упитан за “политичку офанзиву”, коју је покренуо и доласком у Ватикан, Вучић је навео да новинари воле да говоре о “офанзивама”, а да су ове посете његов посао и редовна борба за нашу земљу, што ће наставити да ради.

“Борићемо се и даље и верујем да ћемо за људе урадити много добрих ствари у будућности”, додао је Вучић.

Check Also

Вучић данас са патријархом Порфиријем

Председник Републике Србије Александар Вучић састаће се данас са патријархом српским Порфиријем. Састанак ће бити …