Главна / Вести / Косово и Метохија / Стефановић: Сви аргументи на страни Београда, борићемо се

Стефановић: Сви аргументи на страни Београда, борићемо се

На предстојећој Генералној скупштини Интерпола, на којој ће се четврти пут наћи захтев Приштине за пријем у чланство те светске полицијске организације, три кључна аргумента Београда биће да би таква одлука била кршење међународног права, статута самог Интерпола и да би отворила политичким злоупотребама, пише “Блиц”.

Лист преноси изјаву министра унутрашњих послова Србије Небојше Стефановића да су све чињенице потпуно на страни Србије и да ће се Београд борити свим средствима против пријема тзв. Косова.

Стефановић, који ће предводити делегацију Србије на седници Генералне скупштине Интерпола средином октобра у Чилеу, казао је за данашњи “Блиц” да Србија има чврсте и необориве полицијске, правне и политичке аргументе који недвосмислено указују да тзв. држава Косово не може бити примљена у Интерпол.

“Али смо наравно свесни да је пред нама тешка борба чији исход не можете прогнозирати са сигурношћу и зато ништа не смемо препустити случају. Морамо дати све од себе у тој борби, буквално до последње секунде”, наглашава Стефановић.

Он наводи да је Србија дипломатску борбу против овогодишњег захтева Приштине одмах започела по завршетку прошлогодишњег гласања у Дубаију, када је по трећи пут одбијен захтев тзв. Косова за пријем у Интерпол.

“Од тада до данас готово да не постоји састанак са амбасадорима у Београду нити с министрима унутрашњих послова који су долазили у посете Србији, а било их је на десетине, на којем нисам разговарао о нашим аргументима против захтева тзв. државе Косово… Наша дипломатска офанзива је интензивна и ми разговарамо и разговараћемо са представницима свих земаља о овој теми до последњег тренутка”, додаје Стефановић.

Он додаје да је у марту упутио писма генералном секретару, председнику и члановима Извршног комитета Интерпола.

Према његовим речима, само разматрање захтева Приштине представља грубо кршење међународног права, почев од Резолуције 1244 СБ УН, као и правила самог Интерпола, која јасно прописују да само државе чланице и посматрачи УН могу бити чланице Интерпола.

“Од гласања у Дубаију, када је захтев одбијен, нису се догодиле никакве промене. Једина промена управо иде у прилог ставовима Србије и огледа се у порасту броја држава које су повукле признање тзв. државе Косово”, нагласио је Стефановић.

Српски министар каже да би евентуални пријем Приштине довео до бројних политичких злоупотреба Интерпола, као и да је уочи прошле Генералне скупштине у Дубаију упозоравао на опасност да би евентуалним пријемом Приштине база података Интерпола могла доспети у руке криминалаца и терориста.

“Чули смо и од америчких стручњака за безбедност да се на овој територији слободно креће око 250 бораца ИСИС-а (Исламске државе), повратника са ратишта и да приштинске власти немају никакву намеру да их санкционишу”, рекао је Небојша Стефановић.

Седница Генералне скупштине Интерпола ће се одржати од 15. до 18. октобра у главном граду Чилеа, подсећа “Блиц”.

Извор: Танјуг

Check Also

Представници Канцеларије за КиМ и Министарства просвете обишли ученике у Грачаници

Ученици основних и средњих школа на територији централног Косова и Метохије данас су, након три …