Главна / Вести / Косово и Метохија / “Проблем Западног Балкана није исламски екстремизам него албанска мафија”

“Проблем Западног Балкана није исламски екстремизам него албанска мафија”

Проблем број један за земље Западног Балкана није исламски екстремизам, него албанска, изјавио је Џон Номикос, професор и директор Истраживачког института за европске и америчке студије у Атини у интервјуу за “Косово онлајн”.

Он је рекао да албанска мафија у својим рукама држи готово целокупну европску трговину наркотицима, уз трговину људима и прање новца.

Номикос каже да ЕУ у овом тренутку није у могућности да размишља о проширењу, односно примању нових чланица са Балкана.

“Против екстремиста можете ефикасније да се борите, јер они не корумпирају систем попут албанске мафије, која располаже великим новцем и лако се инфилтрира у систем. Осим тога, албанска мафија сарађује с исламским екстремистима кроз разне ствари попут нелегалних пасоша, трговине људима… Албански организовани криминал је опасност број један у овом тренутку, у то нема сумње”, рекао је Номикос.

Према његовим речима, постоје јака упоришта исламских екстремиста на Косову, у Северној Македонији и Албанији.

“Радикалних елемената имате свуда, постоје државе које су спремне да их финансирају, попут Катара и других. Тренутно, међутим, имамо ‘микроколумбију’ унутар Западног Балкана, и то је неприхватљиво, јер ако би те земље ушле у ЕУ, то би био вулкан који би еруптирао. ЕУ већ има велике проблеме попут Брегзита, тешко да би у овом тренутку могла да преживи и албански организовани криминал”, каже Номикос.

Он је оценио да је Србија веома битан фактор када је реч о борби не само против организованог криминала него и радикализације и додао да је српска полиција веома професионална.

“Србију бих упоредио са Израелом, јер је Израел веома динамична сила и, попут ваше земље, није чланица НАТО-а и ЕУ, а окружен је не толико пријатељским земљама, као и Србија. Оно што повезује Србију и Израел јесте борба проив организованог криминала и тероризма”, рекао је Номикос.

Извор: Танјуг

Check Also

Тест протест присталица Самоопредељења у Приштини

Нешто више од хиљаду присталица покрета Самоопредељење окупило се на тргу око зграда косовске скупштине …