Главна / Вести / Косово и Метохија / Парох Влајко Трајковић:Тешко је одржавати гробље у Урошевцу јер Срба нема

Парох Влајко Трајковић:Тешко је одржавати гробље у Урошевцу јер Срба нема

Пре неколико дана особа српске националности пријавила је полицији у Урошевцу оштећење надгробних плоча на гробљу у том месту, наведено је у извештају Kосовске полиције.

Притужба је поднета на основу информација једне Српкиње, која је још у среду пријавила да је реч о надгробним плочама чланова њене породице.

Екипа РТВ Грачаница обишла је урошевачко гробље и разговарала са тамошњим парохом Влајком Трајковићем.

„За време празника Усековање Св.Јована Крститеља када црква у Урошевцу прославља славу овог града, сваке године организованим превозом долазе расељени Срби, обилазе своју светињу и гробове најмилијих.  Једна госпођа, која је хтела да запали свећу родитељима видела је да су споменици порушени и то није први пут. Више споменика је оскрнављено  ,иако су много пута споменици лепљени, ипак некоме сметају мртви. Као и свако гробље од 1999. до 2004. године је уништавано и ово је исто претрпело, али су њихови потомци успели да доста споменика поправе, залепе. Од 2006. до 2013. године поново су лепљени и  враћени на своје место, али нажалост данас је то опет оштећено. Ово гробље у граду је тешко одржавати јер овде више нема Срба. Једини начин да се организујемо са расељеним Србима уз помоћ Канцеларије за Косово и Метохију, да бар недељу дана пре Задушница дођу да се очисти, уреди. Упутио сам више пута општини Урошевац захтев да се очисти гробље ,нисам наишао на разумевање зато очекујем помоћ од институција владе Републике Србије јер једино уз њихову помоћ можемо да постигнемо циљ, а то је да одржавамо наша православна гробља и светиње “, рекао је парох урошевачки Влајко Трајковић.

 

Check Also

У српским срединама на КиМ један преминули и још 38 позитивних на коронавирус

У српским срединама на Косову и Метохији у последња 24 часа коронавирус је потврђен код …