Главна / Вести / Косово и Метохија / Меркелова и Брнабићева сагласне да је политичка и економска сарадња одлична, једино неслагање је око Косова

Меркелова и Брнабићева сагласне да је политичка и економска сарадња одлична, једино неслагање је око Косова

Канцеларка Немачке Ангела Меркел рекла је на конференцији за медије са премијерком Србије Аном Брнабић да ће Берлин наставити да подржава развој Србије. Председнице две владе истичу одличну економску и политичку сарадњу. Једина тачка неслагања је Косово.

Ангела Меркел је рекла да је са Аном Брнабић разговарала о Берлинском процесу, али и успешној економској сарадњи.

Указала је да је око 400 немачких предузећа активно у Србији, и да у њима ради око 60.000 запослених.

“Желим изразито да нагласим да председница владе није посвећена само борби против незапослености и расту економије Србије, него и дигитализацији и дигиталној трансформацији”, рекла је Меркелова додајући да Србија у томе предњачи.

То је, истиче, важан сигнал младима и инвестиција у будућност, јер је управо међу њима велика незапосленост. Србија је пример и за друге европске земље, указала је канцеларка.

На састанку је било речи и о потребним реформама у правосуђу.

“Осетила сам вољу и спремност да се ствари унапреде, што је уско повезано са напретком у процесу приступања ЕУ”, рекла је Ангела Меркел додајући да је доста тога урађено.

Премијерка Брнабић је изнела податке о трговинској размени две земље која је достигла готово 5 милијарди евра, с тим што дефицит на српској страни достиже готово милијарду.

“Охрабрујуће је то да у сфери услуга где је размена 855 милиона Србија има суфицит од 255 милиона што показује да Немачка помаже Србији тамо где је Србија најконкурентнија”, рекла је Ана Брнабић.

Било је речи и о региону. Немачка канцеларка је рекла да се показало да је Берлински процес користан и да је довео до различитих могућности сарадње.

Косово – једина тачка неразумевања 

Ангела Меркел је рекла и да треба наставити да се ради на приближавању решења у случају Косова, као и да ће Немачка наставити да подржава развоје Србије.

Брнабићева је рекла да је Косово једина тачка неразумевања између Београда и Берлина, али и да је Немачка један од наших најважнијих партнера.

“Колико год се понекад не слагали, најважније ми је да разговарамо, чујемо мишљење и савет и видимо да ли заједно можемо да приближимо ставове и дођемо до дугорочног и одрживог решења. Без историјског помирења Срба и Албанаца неће бити другачије будућности за Балкан”, рекла је Брнабићева.

Извор: РТС

Check Also

Обезбеђене три стипендије на Међународном пословном колеџу у Митровици

Представници Међународног пословног колеџа из Митровице (ИБЦ-М) посетили су данас Општину Грачаница, где су се …