Главна / Вести / Косово и Метохија / Даница Крстић: Желим да сачувам традиционалну музику

Даница Крстић: Желим да сачувам традиционалну музику

Синоћ је у Грачаници по први пут  наступала Даница Крстић, која је једна је од ретких за своју будућност одабрала прошлост, стварајући богату,  ризницу свог живота и онога што поклања људима и оставља за ту исту будућност.

“Рано сам кренула да играм фолклор и да певам традиционалну музику, али нисам знала ништа о томе, док нисам, на Факултету музичке уметности, уписала смер “етномузикологија”.  Занимало ме је то, али је веома уска струка и нисам имала никакву литературу, ни смернице одакле да почнем са учењем, тако да је тај факултет био прави избор за мене. Наша традиционална музика и игра, као и обичаји и ношња, заправо, наша култура, и могу рећи да је бављење тим вредностима дубоко утицало на формирање моје личности и неких ставова. Схватила сам да је постојало једно другачије време, у којем су људи имали сасвим другачије животе, почевши од моралних вредности, празновања празника, поштовања неких правила у животу, па до музике и игре, без којих се, тада, није могло. Сам стил живота и услови у којима су људи некада живели је, заправо, и донео толико емоција и набоја у њиховим интерпретацијама. Неко то може да разуме, неко не, ја сам успела да схватим и због тога имам привилегију да уживам у овоме чиме се бавим“, рекла је Даница Крстић за РТВ Грачаница.

У интервјуу за РТВ Грачаница рекла је да јој је драго што је у Грачаници и да се нада да ће и следеће године поново бити са овдашњом публиком.

„Драго ми је да сам овде са Вама, пресрећна сам што сам наступала и певала песме са КиМ из Македоније,Врања.”.

Опширније у видео линку:

 

Check Also

Уз помоћ “Комуналца” очишћене зелене и остале површине у Сушици

У раним јутарњим часовима радници “Комуналца“ отпочели су кошење траве и уређење зелених површина у …