Главна / Вести / Косово и Метохија / Ђурић деци са КиМ: Поносни смо на вас, овде сте своји на своме

Ђурић деци са КиМ: Поносни смо на вас, овде сте своји на своме

Малишани основних школа са Косова и Метохије који су јуче бодрили фудбалере на  Партизановом стадиону, наставили су обилазак Београда. Том приликом су посетили палату Србија, где им је домаћин био директор Канцеларије за КиМ Марко Ђурић. Посету деце организовала је Канцеларија за КиМ.

Директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ðурић поручио је деци са КиМ да су нада и будућност наше земље и да ће држава наставити да се бори за њихов опстанак и за то да имају будућност у јужној покрајини.

Ðурић је у Палати Србија организовао пријем за 85 малишана са КиМ, који су синоћ били у публици на утакмици Партизан-АЗ Алкмар, и пожелео им добродошлицу у главни град и здање за које је рекао да је симбол државности Србије и место у којем председник државе и други државни званичници организују свечане пријеме за велике светске лидере који посећују нашу земљу.

“Ово је ваш град, ваша престоница. Овде сте своји на своме и увек сте добродошли, не само да навијате, него и да студирате и борите се за своју земљу”, рекао је Ðурић.

Захвалио је малишанима што су, како је рекао, најмлађи и најватренији навијачи Србије и рекао да је држава Србија поносни на децу са КиМ и на то што у тешким условима опстајум уче, труде се и негују српски језик, културу, обичаје и веру.

Ðурић је навео да Канцеларија за Ким настоји да угости што више деце из јужне покрајине и покаже да им припадају и Београд и Србија, као и да српска имају будућност једнако и у главном граду и на КиМ.

“Борићемо се да они, који данас стасавају на КиМ у тешким условима, без слободе, као одрасли и зрели људи буду у слободи, своји на своме и у много бољим условима”, поручио је Ðурић.

Истакао је да ће држава наставити да помаже и обнавља српске школе, болнице и друге објекте на КиМ у оквиру плана председника Србије Александра Вучића за препород Србије.

Додао је да је циљ да што више деце из јужне покрајине посети не само Београд и подсетио да је Канцеларија ове године подржала и акцију посете и братимљења више од 1.500 српске деце са КиМ са децом из Републике Српске, као и да је одређен број деце са КиМ ишао на летовање у Грчку и Црну Гору.

“Наставићемо да радимо саборно и јединствено радимо на том да нас буде што више и да будемо што сложнији”, рекао је Ðурић и захвалио учитељима и наставницима који у тешким условима брину о српској деци.

Наставник историје у Основној школи ””Милован Јакшић”” у селу Бање, у општини Србица, Александар Стевић рекао је да је 35 ученика те школе дошло у Београд да навија за Партизан и додао да су деца била одушевљена позивом да дођу у престоницу.

“Излазак са КиМ и долазак у матицу им много значи. Косово је срце Србије и деца се тако осећају, лепо су се дружили, стекли нова пријатељства”, рекао је Стевић.

Истиче да Србима са КиМ много значи помоћ Канцеларије за КиМ и то што знају да је држава уз њих, као што су и они каже уз Србију.

– Ми радимо по плану и програму Републике Србије. Наша деца освајају награде. прошле године је наша школа освојила шесто место на државним такмичењу из историје у Нишу. Наставићемо да радимо и да се боримо – рекао је Стевић.

Малишани са КиМ одушевљени су оним што су видели и доживели током два дана боравка у српској престоници.

Једанаестогодишњи Василије из Косовске Каменице, који није први пут у Београду, каже да се он и његови вршњаци радују сваком доласку у престоницу.

“Најјачи утисак од свега на мене су оставили Музеј Партизана и Палата Србије”, каже Василије.

Check Also

На Косову данас 12 новооболелих, укупно 1.064 заражених

Национални институт за јавно здравље у Приштини саопштио је данас да је на Косову регистровано …