Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Предлог да се за Косово примени модел Хонгконга нереалан и непримењив

Вучић: Предлог да се за Косово примени модел Хонгконга нереалан и непримењив

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас “да су предлози, попут идеје Војислава Коштунице да се за Косово примени модел Хонгконга, нереални и непримењиви, а истовремено Србији отежавају разговоре и позицију у преговорима о Косову и Метохији”.

“Веома поштујем наше председнике, Тадића, Коштуницу, Николића, али моје је питање шта вам значи то као Хонгконг? Да изнајмимо територију на 100 година?”, узвратио је Вучић на питање новинара како види Коштуничину изјаву.

“Ко ће да то прихвати и с ким сте разговарали од Албанаца који већ имају неизнајмљену територију, коју су добили за време вашег мандата?”, запитао је.

Додао је да је одговорио на овакав начин како би се видео бесмисао таквих предлога.

Несмисао тог предлога илустровао је чињеницом да у Хонгконгу живе Кинези, а на Косову и Метохији 93 одсто становништва чине Албанци, а не Срби.

“Хајде да прекинемо себе да лажемо, да причамо бајке о себи, да се не понашамо као да смо највећа сила на свету, да се не понашамо да се све окреће око нас, да мењамо тезе сваког дана само што нам се не свиђа истина, зато што наше нежне уши неће да чују истину”, истакао је Вучић.

Он је подвукао да је ситуација на Косову много компликованија и тежа, те подсетио да је у време председничког мандата Коштунице почињен погром над Србима, а у време премијерског мандата спроведено изрицање независности.

“Наша реакција тада је била или Хонгконг или саопштење – заборавили су на Хонгконг и било је саопштење”, критиковао је Вучић.

Поновио је да они који то предлажу покажу како то може и како ће тај предлог прихватити Албанци.

Позвао је да доведу људе да направе Хонгконг, јер он није у стању да то учини, зато што су то глупости.

“Сутра ћу да поднесем оставку, само да ми гарантујете да ћете тај договор да постигнете. Немојте да се играте деце, дечијих игара. Нама је потребно реалан, озбиљан, објективан, државнотворни и државнички приступ решавању косовског проблема, а не дневнополитичко глупирање. Ајде проведи га данас, одмах се склањам. Само кажи народу да ћеш успети да то проведеш”, казао је он додајући да се не обраћа Коштуници већ онима који су то на генијалан начин пренели.

Осврнуо се и на изјаве да је решење у помирењу и дозволи Албанцима да се лече у нашим болницама.

“Па лече се. Пуне су наше болнице Албанаца. Али, како ћете да се помирите када Албанци то неће? Прекините да лажете себе, не само домаћу јавност. Сви заједно обмањујете јавност. Реците каква је истина, па у тим оквирима да нађемо како да решимо то питање. Обмањујете јавност, јер нежне српске уши више воле да чују лаж него горку истину”, рекао је он наводећи као пример лечење рака камилицом уместо хемотерапијом.

Срби, каже, воле да слушају о Кипру, Хонгконгу као решењу, а ради се о причама које не личе на наш случај.

“Престаните са лажним примерима и другим глупостима јер тиме отежавате Србији било какав озбиљан разговор о било чему, доводите земљу у тешку позицију”, истакао је он.

Извор: Танјуг

Check Also

Новости: Хоће пречицом да бришу Резолуцију 1244, Хоти изнео план како треба да изгледа коначни споразум

Иако је Резолуцију 1244 донео један од најважнијих органа Уједињених нација, организације у коју Kосово …