Главна / Друштво / Свечана академија поводом Дана општине Грачаница. Богат програм и поруке вере у опстанак

Свечана академија поводом Дана општине Грачаница. Богат програм и поруке вере у опстанак

Након тродневног обележавања Дана општине Грачаница богатим културним и забавним програмом, вечерас је у великој сали Дома културе у Грачаници у присуству представника цркве, политичке елите, локалних институција и мештана општине Грачаница одржана свечана академија.

Архимандрит Иларион, игуман манастира Драганац, честитао је представницима имештанима општини Грачаница празник Малу Госпојину и позвао на јединство и слогу у овим тешким данима за цео српски народ.

“Црква је увек била и биће присутна у народу. Данас више него икада морамо бити сложни и јединствени. Похвалио бих општину Грачаница која је за свој дан одредила један овако велики празник”, рекао је архимандрит Иларион.

Присутним званицама обратио се и помоћник директора Канцеларије за Косово и Метохију Петар Петковић и позвао Србе са Косова и Метохије да се окупе око Српске листе, јер ће само тако остати повезани са државом Србијом.

“Општина Грачаница која данас обележава свој свечани дан постала је симбол српске снаге, слоге и јединства са јасним циљем изградње светлије будућности, која за српски народ овде на централном Космету, као и широм наше јужне покрајине жива нада да ће доћи бољи дани. Славна Грачаница око које се слеже богата вековна историја са Милутиновом задужбином у свом епицентру, као живим сведоком српског трајања на овим просторима представља непресушни извор нашег надахнућа и наше пуне опредељености  да својим постојањем овде у срцу Космета градмо трајни мир и мудром политиком одбранимо српске националне интересе. Да смо на правом путу управо сведочи развој српске Грачанице која сваког дана постаје све привлачније исве боље место за живот ирад, место у коме се отварају нови вртићи, изграђују станови, улаже у инфраструктура и води брига о сваком човеку. Захваљујући инвестиционом циклусу који је покренут на иницијативу председника Александра Вучића и директора Марка Ђурића, на Косову и Метохији у српским срединама и то након деценија и деценија, остварује се реализација 347 пројеката, који ће до краја године прећи вредност од око 100 милиона евра. Само у Грачаници биће реализован епохални пројекат изградње потпуно нове савремене болнице чиме ће се значајно ојачати Клиничко-болнички центар. Да бисмо све то испунили ми морамо да будемо јединствени. Пред нама је један веома битан период, који ће у многоме определити судбину српског народа овде и због тога ми је посебно драго што су овде представници Српске листе јер Српска листа представља пројекат од националног значаја, она је гарант српског јединства који смо мукотрпно градили и гарант да ће се наставити борба за српске интересе. Морамо да чувамо српско јединство и несмемо да дозволимо да га нико неурушава. Неће нико моћи да покида чврсте везе између Београда и српског народа на Косову и Метохији и представника тог народа који су оличени у Српској листи. Наше везе су јаке као бедеми Грачанице који су саткани од победе и наше српске борбе”, истакао је Петковић у свом обраћању на свечаној академији.

Председник Српске листе Горан Ракић, честитао је председнику и мештанима Дан општине Грачаница.

“Будите сложни и једнинствени, јер само тако можемо доћи до успеха, а кључ за успех је сада у вашим рукама”, поручио је Ракић.

Свечану академију обогатили су клутурним програмом ученици музичке школе “Стеван Мокрањац”, национални ансамбла народних игара и песама “Венац”, глумци Приштинског позоришта, млади талентовани музичари…

На самом крају свечане манифестације присутнима се обратио и домаћин свечаности и председник општине Грачаница Срђан Поповић и позвао мештане своје општине да не одлазе и не напуштају своје домове, јер нигде неће бити утемељени као овде.

“Наша порука са овог празника и скупа јесте : Не продајте и не одлазите јер нигде нећете наћи утемељење као овде! Питајте наше госте колико богатији одлазе и колико желе поново да се врате. Зашто се то дешава? Зато што је Косово наш темељ и наша основа, а када то имате онда је много лакше изаћи на крај са сваком невољом која се постави испред нас. Ми имамо и обавезу и пуну одговорност да у име тих темеља градимо будућност и отварамо само наизглед  мале путеве овде у Грачаници да побољшамо сваки дан наш здравствени и просветни систем, да се боримо за свако радно место, да подржимо и оснажимо сваку малу фирму која запошљава нашу децу”, поручио је Поповић.

Честитку председнику општине Грачаница и мештанима општине упутио је претходног дана и директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић.

Честитку можете прочитати на линку: http://rtg.rs/?p=64779

Након свечане академије поводом прославе Дана општине Грачаница приређен је коктел, а од 22 сата на платоу испред зграде Општине Грачаница мештане очекује концерт  тамбураша Радио Телевизије Војводине.

 

Check Also

У српским срединама на КиМ повратак ђака у школске клупе следеће недеље

Основне школе, средње школе и предшколске установе на КиМ, које функционишу у српском образовном систему, …