Главна / Вести / Србија / Вучић путује у Њујорк

Вучић путује у Њујорк

Председник Србије Александар Вучић учествоваће на 74. заседању Генералне скупштине Уједињених нација, у чијем ће центру пажње бити климатске промене, а на агенди српског председника то ће бити изгледи за решавање косовског питања.

У недељи пред нама, у седишту Уједињених нација у Њујорку на 74. заседању Генералне скупштине боравиће делегација из Србије предвођена председником Александром Вучићем.

Он ће се обратити на заседању Генералне скупштине, имаће низ билатералних сусрета, чије ће теме бити спољна политика Србије, али и питање Косова и Метохије.

Александар Вучић ће се сутра, по доласку у Њујорк, састати са немачком канцеларком Ангелом Меркел, на њену иницијативу.

Тај сусрет уследиће само неколико дана након што се Ангела Меркел у Берлину састала са српском премијерком Аном Брнабић и том приликом изјавила да би требало наставити процес решавања проблема Косова и Метохије и додатно га унапредити, како би било постигнуто решење.

“Имаћу безброј састанака у Њујорку. Са људима из ЕУ, много билатералних сусрета, опет са канцеларком Меркел, што је за мене задовољство”, рекао је раније Вучић.

На констатацију новинара да Меркелова тамо иде на дан и по, а да је тражила састанак са Вучићем, председник каже да га је то изненадило, али да јој је захвалан на тој врсти пажње.

“Ти разговори су тешки. Имаћу састанак и са руским министром Сергејом Лавровом. Не знам да ли ћу ићи у недељу или понедељак, јер Трамп заказује неке религијске скупове, па сад видим да ће Албанци да се хвале да су тамо били, да су се састали са Трампом, а нису, па не знам да ли да идемо и ми, па да и ми глумимо да смо причали неколико сати, а у ствари смо дошли да се сликамо и да прозборимо минут. А сваки минут је вредан са америчким председником”, истакао је Вучић.

Најавио је и сусрет са грчким премијером Киријакосом Мицотакисом, први пут од његовог избора за председника Владе.

Извор: РТС

Check Also

Михајловићева са новим амбасадором Индонезије: Много простора за сарадњу две државе

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, састала се …