Главна / Вести / Косово и Метохија / Вучић: Нема преговора се онима који кажу “моје је моје, а да преговарамо о ономе што је твоје“

Вучић: Нема преговора се онима који кажу “моје је моје, а да преговарамо о ономе што је твоје“

Председник Србије Александар Вучић рекао је у обраћању у Уједињеним нацијама да српски народ пре свега жели мир и стабилност и могућност да економски напредује. Александар Вучић је рекао да се у УН окупљају као деца када треба да чујемо шта велики моћници мисле о нама.

“Помало се плашимо, помало смо уплашени и радујемо се када се то заврши, када се не појавимо у њиховим говорима. Нажалост ми гледамо са подмехом на оне који су поменути, јер нисмо на њиховом месту и што смо преживели још једну годину”, рекао је Вучић.

Навео је да не говори о једној великој сили, већ о свим великим силама.

“Ја долазим из једне мале земље, највеће на Западном Балкану, долазим из народа који је доживео највеће патње у Јасеновцу у Другом светском рату и који пре свега највише желе да имају мир, стабилност и могућност да економски напредују у 21. веку”, истакао је председник Вучић.

Према његовим речима бивша Југославија и њени правни наследници су једни од оснивача несврстаног покрета.

“Данас смо на путу ка ЕУ, то је стратешка посвећеност наше земље. Ми данас овде не само да подвлачимо право на независност и сувереност малих земаља и да будемо способни да одржимо квалитет и право на слободно одлучивање тако што бисмо деловали заједно. Из тог разлога ћу говорити о Србији и региону, јер једно не иде без другог”, навео је председник.

Парафразирајући америчког писца Ернеста Хемигвеја, Вучић је истакао да Србија није острво, али да може поносно да каже да је део Балкана јачи ако је Србија снажнија.

“Зато се увек залажем за регион исто колико и за Србију. Увек ћемо заговарати политику мира и преговоре, јер је то једини начин да створимо економску стабилност без које нема прогреса”, истакао је Вучић.

Вучић је навео да долази из земље која је 2018. морала да се суочи са тешким реформама.

“Били смо на ивици банкрота. Желим да пренесем радосну вест, да сутра можемо да од једне кредитне агенције очекујемо да побољша кредитни рејтинг наше земље. Према пројекцијама ММФ-а за Србију кумулативни раст ће бити 12,5 или 13 одсто наредних година. Тај раст неће имати ниједна земља у региону”, истакао је Вучић.

Према Вучићевим речима са стабилном економском ситуцијом, Србија је привукла 2,3 милијарде евра директних страних инвестиција, што је далеко више него претходне године.

“Србија има најнижу стопу незапослености у региону – 10,3 посто. Додатно инвестирање у будућност Србије је кроз знање. Ми смо чувени по извозу ИТ услуга и софтвера. У претходној години извоз тога је превазишао милијарду евра”, навео је Вучић.

Решење за КиМ – нико да не добије све, али да добије довољно

Решење за питање Косова и Метохије мора да буде такво да ниједна страна не добије све, али да добије довољно, поручио је у Вучић Њујорку, и истакао да то решење нико не жели више од Србије, зарад стабилности.

Зато, поручио је, очекујемо да све велике силе схвате и подрже наше аргументе и да не подржавају аргументе и покрете који иду у супротном правцу као што је то био случај од 1999. до 2008. године.

Vučić je istakao da se Srbija suočava sa problemima vezanim za teritorijalni integritet i da nerešeno pitanje KiM najviše opterećuje ekonomski rast ne samo u Srbiji nego i u regionu.

“Kao što je govorio Jovan Dučić da su ‘neprijatelji samo naši prijatelji koji se razlikuju po tome što nas ne shvataju i što postoji određeni nesporazum’. Ovo je viševekovni problem koji se ne može samo razumeti kroz predrasude ali mi smo hrabro i realistično, uz veru, počeli da se borimo za trajno rešenje. Niko ga ne želi više od Srbije jer će omogućiti našoj zemlji i celoj regiji stabilnost, saradnju, ekonomski prosperitet i napredak na našem putu ka EU “, rekao je Vučić.

Цитирао је некадашњег америчког председника Џона Кенедија да не можемо да разговарамо са људима који кажу “што је моје – моје је, а што је твоје – око тога може да се преговара” и поручио да решење мора да се постигне тако да ниједна страна неће добитии све, али ће добити довољно.

Србија не признаје једнострано порглашену независност тзв. Косова, као што одређени број земаља то чини, јер је, према правно обавезујућој Резолуцији СБ УН 12 44, Косово – аутономна покрајина Србије, рекао је председник Србије.

Подсетио је на дијалог под покровитељством ЕУ и на то је потписан Бриселски споразум, али да преузете обавезе испуњава само Србија.

“Настављамо дијалог упркос великим тензијама, проблемима и одређеним унилатералним потезима Приштине, као што су таксе на нашу робу. Изгубили смо 350 милиона евра до 21. августа ове године. Те таксе још ограничавају достојан живот Срба на КиМ. Све ово време Србија је умерено и одговорно одговарала и није спроводила контрамере и покушавала је да смири ситуацију”, рекао је Вучић.

Не само интереси Приштине и Београда су умешани у питање Косова и Метохије, већ и свих осталих међународних играча и док се буде настављало тако Косово ће бити извор непрестаних политичких манипулација и нестабилности, истакао је председник Србије.

Из тог разлога, наглашава, неопходно је присуство УН, кроз Унмик, као гаранциај за безбедност Срба који тамо живе.

“Упркос свему, верујем да је споразум између Срба и Албанаца од огромног значаја за стабилност региона. И даље се боримо за решење питања Косова и Метохије, да то није случај не бисмо градили пут до Ниша до Приштине. Србија се увек налазила на раскрсници путева”, рекао је Вучић.

Председник Србије је излагање на 74. заседању Генералне скупштине УН-а завршио речима некадашњег америчког председника Абрахама Линколна.

“Ако постоји нешто што човек може да учини добро, нека то учини, дајте му шансу”, али и уз поруку “Балкан балканским народима”.

Извор: РТС

Check Also

Брнабић: Приштина да укине таксе, треба да олакшавамо трговину

Премијерка Ана Брнабић поручила је данас у Лондону, на самиту о Западном Балкану, да Приштина …