Главна / Друштво / УНС и УНС на КиМ: Косовска полиција грубо нарушила слободу медија

УНС и УНС на КиМ: Косовска полиција грубо нарушила слободу медија

Удружење новинара Србије (УНС) и УНС на Косову и Метохији осуђују јучерашње шесточасовно притварање трочлане екипе Радио Београда у полицијској станици у јужној Косовској Митровици без образложења и вишечасовно задржавање на административном прелазу Јариње телевизијске екипе Пинк и агенције Тањуг и траже да престане малтертирање новинара.

УНС и УНС на Косову упозоравају и да је враћање екипе Радио Београда после притварања у Северну Митровицу с образложењем да није безбедно да наставе пут у Грачаницу где су кренули ограничавање новинарског рада или признање да посао новинара на Косову није безбедан.

Екипа Првог програма Радио Београда синоћ је јавила да је била приведена у КПС Јужна Митровица. Јавили су да их је полиција зауставила, претресла службено возило РТС-а, да су мушки део екипе претресли као криминалце са рукама на аутомобилу и раширеним ногама и да је цела екипа одведена на саслушање у полицији у Јужној Митровицу где су им одузети телефони.

Јуче поподне задржане су без икаквог разлога на административном прелазу Јариње екипа телевизије Пинк и агенције Тањуг које су кренелу да извештавају о изборима на Косову.

УНС и УНС на Косову подсећају да је пре три недеље екипа РТС-а која се упутила на путу за Северну Косовску Митровицу због одржавања и телевизијског преноса концерта на административном прелазу Јариње задржана више од 20 часова.

УНС и УНС на Косову истичу да је реч о недоступивом ограничавању кретања новинара и медијских радника којима косовске институције грубо нарушавају слободу медија.

УНС и УНС на Косову обратиће се међународним новинарских организацијама, као и организацијама које се боре за слободу медија и тражити заштиту од оваквих поступака.

Извор: УНС

Check Also

Студенти Факултета за људска права посетили општину Грачаница

Председник општине Грачаница Срђан Поповић разговарао је у просторијама општине са студентима Факултета за људска …