Главна / Некатегоризовано / ЦИК: Пребројано 97,8 одсто гласова, прво Самоопредељење

ЦИК: Пребројано 97,8 одсто гласова, прво Самоопредељење

На ванредним парламентарним изборима на Косову и Метохији, на основу 97,8 одсто пребројаних листића, највише гласова – 199.783 или 25,6 одсто освојио је Покрет Самоопредељење, саопштила је Централна изборна комисија у Приштини.

Српска листа освојила је на читавој територији Космета 52.336 гласова (6,71 одсто).

Са гласачког места у Косовској Митровици

Како је на сајту објавила Централна изборна комисија, према прелиминарним резултатима, на другом месту је Демократски савез Косова са 194.250 гласова или 24,89 одсто, а трећа је Демократска партија Косова са 164.385 гласова – 21,07 одсто гласова.

Коалиција Алијансе за будућност Косова и Социјалдемократске партије освојила је 89.911 гласова (11,52 одсто), док је НИСМА-Алијанса ново Косово “узела” 38.143 гласова (4,89 одсто).

Кад је реч о преостале три српске листе, Самостална либерална странка добила је 1.187 гласова или 0,24 одсто, Партија Косовских Срба са 788 гласова или 0,1 одсто, а још мање има Коалиција Слобода – 715 гласова – 0,09 одсто.

У прелиминарне резултате се не убрајају условни гласови, гласови путем поште и гласови особа са посебним потребама, саопштава ЦИК.

Српска листа на власти у 10 општина, Курти у девет, ДСК у осам

Српска листа је на изборима на КiM однела изборну победу у највише општина – 10, Покрет Самоопредељење, који и даље има највише освојених гласова грађана, победио је у девет општина, а другопласирани Демократски савез Косова у осам, пише Коха.

Градови у којима је победило Самоопредељење Аљбина Куртија су: Приштина, Гњилане, Призрену и Урошевац и још пет општина – Качаник, Каменица, Обилић, Вучитрн, Ђенерал Јанковић.

Од већих градова, ДСК Исе Мустафе победио је само у Пећи и у општинама Драгаш, Исток, Косово Поље, Липљан, Подујево, Сува Река и Витина.

Коалиција АБК-СДП Рамуша Харадинаја и Шпента Ахметија победила је у пет општина, међу којима је највећа Ђаковица, затим у Дечану, Клини, Ораховцу, Јунику.

ДПК, Кадрија Весељија, победила је у четири општине – Глоговцу, јужној Митровици, Србици и Штимљу, а Иницијатива само у Малишеву.

Према писању Кохе, Српска листа остаје странка са највише освојених општина – Лепосавић, Ново Брдо, Штрпце, Зубин Поток, Звечан, Грачаница, Ранилуг, Партеш, Клокот, Северна Митровица.

Check Also

Дачић: Београд и Приштина далеко од обнове дијалога

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је да су Београд и Приштина далеко од …