Главна / Вести / Косово и Метохија / Борел: Договор Србије и Косова ће бити мој приоритет

Борел: Договор Србије и Косова ће бити мој приоритет

Именовани шеф дипломатије ЕУ Жозеп Борел каже да дијалог Београда и Приштине предуго траје, да се тренутно стање не може наставити и да се мора постићи споразум, на чему ће се он снажно ангажовати. Прво ће посетити Приштину, јер, каже, Србију већ добро познаје.

“Једна ствар је јасна: Косово и Србија морају да постигну споразум. То је важно. Урадићу све што могу како бих испунио овај приоритет”, изјавио је Борел.

Жозеп Борел је пред Спољнополитичким одбором Европског парламента поручио да дијалог Београда и Приштине мора бити настављен.

“Косово мора да повуче таксе, а Србија да се ангажује потпуно у дубоком и искреном дијалогу”, оценио је Борел.

На питање да ли ће кредибилитет и интегритет његове политике у дијалогу Београда и Приштине бити доведен у питање због позиције Шпаније, која не признаје независност Косова, Борел каже да иако се земље чланице разликују по питању признања, оне су уједињене у свом ангажману на решавању проблема.

“Ако Кина, Индија и Русија не признају Косово, Косово неће бити држава. Зато морамо да радимо како би се разговори наставили”, поручио је Борел.

Досадашњи шеф дипломатије Шпаније је додао да добро познаје Србију, а да на Косову никада није био из “очигледних разлога”.

“Зато ће моја прва посета бити Приштини”, најавио је Борел.

Он је закључио да ЕУ не може бити “геостратешка сила” уколико прво не реши проблем у свом напосредном окружењу.

Борел је изразио намеру да се ангажује на реформама и процесу интеграција Западног Балкана.

Своје прво излагање пред Европским парламентом као и друге фокусе своје политике навео је подршку територијалном интегритету Украјине, даље развијање стратегија за Африку и Азију, јачање односа са Латинском Америком и обнављање трансатланстских односа са САД.

У циљу преузимања места шефа дипломатије ЕУ и потпредседника Европске комсије, Жозеп Борел, мора да прође саслушање пред Спољнополитичким одбором и одговори на питања посланика која се односе на његово знање и способности да води спољну политику ЕУ, као и да независно заступа инетересе ЕУ.

Борел је нагласио да ЕУ има оно што је потребно да се суочи са све изазовнијим глобалним проблемима. “ЕУ има најбољу комбинацију политичке слободе, економског просперитета и социјалне кохезије на свету”, изјавио је Борел.

Он је позвао на јединство и навео да ће “срце” његовог посла бити премошћавање различитих позиција земаља чланица и спољне политике ЕУ.

Извор: ТАНЈУГ,РТС

Check Also

На Kосову још четири случаја коронавируса – укупно 112

Национални институт за јавно здравље Kосова саопштио вечерас је да су потврђена још четири нова …