Главна / Некатегоризовано / Симић, Поповић и Дрецун о одржаним изборима за косовски парламент

Симић, Поповић и Дрецун о одржаним изборима за косовски парламент

Српска листа је на парламентарним изборима за косовски парламент у недељу 6.октобра освојила свих  10 загарнтованих места за Србе. О изборима који су одржани у недељу на Косову за „Ново јутро“ телевизије Пинк  говорили су председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун, потпредседник Српске листе Игор Симић и члан Председништва СЛ Срђан Поповић .

Потпредседник Српске листе Игор Симић је рекао да су били велики притисци на Србе са КиМ, али  да је јединство победило.

„Када се посао уради онако како треба, а Срби на КиМ су показали јединство и слогу, онда се такви притисци оставе по страни. Противници Српске листе су имали на располагање  један цео агентурни апарат одређених амбасада и косовске институције које су злоупотребљавале своја овлашћења ,кршећи сопствене законе  и покушавајући да наметну Србима некакве представнике , који би уствари заступали некакве приватне интересе. Оно што се показало, јесте  да када Србија зове баш као у споту, Срби на КиМ знају како да се понашају. Освојили смо више од 96 одсто гласова свих Срба на КиМ, а у неким општинам и 98 одсто као што је  Косовска Митровица. Не говорим да су представници Српске листе идеални и да ми немамо мане, оно што би рекао наш народ“ нема дрвета без гране,тако да и нема човека без мане“ . Показало је да када је тешко лако се ујединимо у борби за опстанак и останак и основних и појединачних и колективних права српског народа, који се крше и овај изборни процес је то показао. Подсетићу, одузимањем права гласа за више од 4000 Срба посебно на северу КиМ, забрана спота у којем се каже „Србија зове“ , а казнили су нас са 30 000 евра,могли смо да једној породици са тим парама подигнемо кућу. За спот Ненада Рашића где симпатизере зове монструмима , кажњен је само са 5000 евра.Што нас више притискају на крају ми сложнији и направимо овакав резултат“, рекао је Симић.

Према речима Срђана Поповића веома је значајно што су Срби добили свих 10 загарантованих места у косовском парламенту.

„Веома је значајно и посебно радује,  да када се пређе Мердаре и Јариње да нема места за поделе. Сада је лакше да градимо будућност, можемо да постављамо чврсте темеље Срба и наших  националних  интереса на КиМ, а посебно јужно од Ибра где је живот специфичнији и најбитније је да су Срби схватили озбиљност ове ситуације и сигурно ће будући српски посланици на много јачи начин  заступати своје интересе како у косовском парламенту , а надамо се и у другим институцијама. Поносан сам што наш народ није подлегао притисцима и сигурно нас чека боља будућност на КиМ“, рекао је Поповић.

Председник Скупштинског одбора за КиМ Милован Дрецун  рекао је да је остварено јединство српског народа.

„ У наредном периоду нема простора да се манипулише Србима  и да једностраним потезима доносе штету српским интересима на КиМ.Српска листа ће сада имати могућности  да спречева доношење закона , који су штетни по  интересе српског народа , акоји захтевају подршку српских представника. Биће настављена помоћ државе Србије српском народу нарочито преко економских програма, да би се ојачала та могућност за опстанак  и повратак српског народа и да се ојача систем образовања и социјалне заштине.Сада Србија има пун капацитет да преговара са Приштином јер је Српска листа добила потпуну подршку народа“.

Check Also

Хоти присуствује састанцима у Бриселу

Косовски премијер Абдулах Хоти, који је јутрос објавио да је отказао посету Вашингтону, није отказао …