Главна / Друштво / Преминуо Никола Бешевић, дугогодишњи новинар и сликар

Преминуо Никола Бешевић, дугогодишњи новинар и сликар

Новинар, ликовни критичар и сликар Никола Бешевић изненада је преминуо синоћ у Приштини 72. години. Професионални живот посветио је новинарству. Најдуже је радио у редакцији листа „Јединство“ где је уређивао Kултурну рубрику. У то време, захваљујући његовом раду, умећу, као и људима са којима је сарађивао, Kултурна рубрика дневног листа „Јединство“ била је међу најбољим у Југославији. Посебно је пратио токове на савременој сликарској сцени и пратио рад сликара Kосова и Метохије пишући о њима, говорећи на изложбама и подржавајући њихов рад и у послератним периоду.

Упоредо, Бешевић је интензивно сликао и своје радове слао пријатељима као празничне честитке. Његове слике су експресивни фрагменти и записи једне осетљиве и природу у односу са светом који му није наклоњен. Посебно је пратио токове на савременој сликарској сцени и пратио рад сликара Kосова и Метохије пишући о њима, говорећи на изложбама и подржавајући њихов рад и у послератним периоду.

Упоредо, Бешевић је интензивно сликао и своје радове слао пријатељима као празничне честитке. Његове слике су експресивни фрагменти и записи једне осетљиве и природу у односу са светом који му није наклоњен.

Kао новинар репортер пратио је трагичне догађаје током распада Југославије. После НАТО бомбардовања и сукоба на Kосову и Метохији 1999. године остао је да живи и ради у Приштини, одакле сарађује, пише и фотографише за више београдских редакција, а највише се, заједно са својом супругом Арменијом, јављао за агенцију „Бета“. Пратио је бројне и важне догађаје на послератном Kосову путујући, најчешће без пратње и заштите. Медији су забележили да је неколико пута био мета напада.

Његови извештаји били су често једини извор информација. Памте се његове репортаже о расељеним Србима и њиховим покушајима да се врате и опстану у завичају.

Рођен је 20. маја 1947. године у Шиду. Живео је у Приштини и никада није напуштао свој град.Добитник је посебне повеље за ратне репортере „Милан Жегарац“ 1994. године. Био је члан Управе Удружења новинара Србије.

 

Check Also

ГИЦ израђује заштитне визире за медицинске раднике на КиМ

У циљу заштите од коронавируса млади људи из Gracanica Innovation Centre решили су да дају …