Главна / Друштво / Преминуо Никола Бешевић, дугогодишњи новинар и сликар

Преминуо Никола Бешевић, дугогодишњи новинар и сликар

Новинар, ликовни критичар и сликар Никола Бешевић изненада је преминуо синоћ у Приштини 72. години. Професионални живот посветио је новинарству. Најдуже је радио у редакцији листа „Јединство“ где је уређивао Kултурну рубрику. У то време, захваљујући његовом раду, умећу, као и људима са којима је сарађивао, Kултурна рубрика дневног листа „Јединство“ била је међу најбољим у Југославији. Посебно је пратио токове на савременој сликарској сцени и пратио рад сликара Kосова и Метохије пишући о њима, говорећи на изложбама и подржавајући њихов рад и у послератним периоду.

Упоредо, Бешевић је интензивно сликао и своје радове слао пријатељима као празничне честитке. Његове слике су експресивни фрагменти и записи једне осетљиве и природу у односу са светом који му није наклоњен. Посебно је пратио токове на савременој сликарској сцени и пратио рад сликара Kосова и Метохије пишући о њима, говорећи на изложбама и подржавајући њихов рад и у послератним периоду.

Упоредо, Бешевић је интензивно сликао и своје радове слао пријатељима као празничне честитке. Његове слике су експресивни фрагменти и записи једне осетљиве и природу у односу са светом који му није наклоњен.

Kао новинар репортер пратио је трагичне догађаје током распада Југославије. После НАТО бомбардовања и сукоба на Kосову и Метохији 1999. године остао је да живи и ради у Приштини, одакле сарађује, пише и фотографише за више београдских редакција, а највише се, заједно са својом супругом Арменијом, јављао за агенцију „Бета“. Пратио је бројне и важне догађаје на послератном Kосову путујући, најчешће без пратње и заштите. Медији су забележили да је неколико пута био мета напада.

Његови извештаји били су често једини извор информација. Памте се његове репортаже о расељеним Србима и њиховим покушајима да се врате и опстану у завичају.

Рођен је 20. маја 1947. године у Шиду. Живео је у Приштини и никада није напуштао свој град.Добитник је посебне повеље за ратне репортере „Милан Жегарац“ 1994. године. Био је члан Управе Удружења новинара Србије.

 

Check Also

Вулин и Јохансонова о даљој сарадњи у области борбе против ирегуларних миграција

Министар унутрашњих послова Републике Србије Александар Вулин разговарао је у Београду са комесарком Европске уније …