Главна / Друштво / Нови водовод у Грачаници

Нови водовод у Грачаници

У Грачаници је данас започета изградња  новог водовода, а радове на изградњи озваничио је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

 Вредност пројекта је  пет милиона евра, а  пројекат ће бити реализован  у сарадњи са Министарством финансија Аустрије,  косовским министарством финансија  и општином Грачаница. За имплементацију читавог пројекта задужена је аустријска фирма „Тирол“ и компанија ОСТАП.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић  истакао је да је ово  један од највећих инфраструктурних пројеката, који ће мештанима Грачанице, Сушице и Новог Бадовца обезбедити здраву пијаћу воду.

„Данас је почела изградња нове водоводне мреже за Грачаницу, Нови Бадовац и Сушицу, а упоредо се граде још две нове линије ка Кишници и Лапљем Селу. Овај пројекат омогућила је Влада Аустрије, која је одобрила кредит који ће бити враћен од стране Министарства финансија у Приштини. До сада смо имали великих проблема са водоснабдевањем и верујем да ће у будућности бити боље и да ће мештани бит задовољни“, рекао је Поповић.

Он је истакао да ће са том компанијом ускоро почети изградња водоводне мреже у Скуланеву, Радеву и Лепини.

Поповић  је јуче са Регионалном компанијом „Водовод“ потписао споразум за изградњу нове зграде водовода,  чиме ће се побољшати водоснабдевање на територији општине.

Виши саветник у компанији ОСТАП Милован Москаљов мештанима Грачанице честитао је почетак изградње новог вововода.

„Коначно смо дочекали овај дан и сада када смо кренули неће бити застоја. Планирамо да пројекат буде завршен за две године. Надам се да ће грађани бити срећни и задовољни. Захваљујем се председнику Поповићу јер без њега и његовог труда ова прича не би још била готова“, казао је Москаљов.

Директор урбанизма Дејан Јовановић је казао да пројекат предвиђа изградњу примарне и секундарне мреже, пумпне станице и резервоара.

„Дужина примарне мреже износи 31 км, а секундарне 17 км. Осим инсталације нових цеви, биће изграђене пумпне станице и резервоари. Мрежа ће ићи од фабрике воде на Падалишту, с обзиром да се водоснабдевање врши из Грачаничког језера. Нови водовод замениће мрежу стару преко педесет година и азбесне цеви, које нам стварају велике трошкове и оштећења на инфраструктури. Гаранција за нове цеви је од 50 до 100 година“, казао је Јовановић.

Главни извођач радова биће аустријска фирма „Тирол“, преко компаније ОСТАП.

Check Also

Дамјан Јовић у посети селима у општини Вучитрн

Посету општини Вучитрн заменик директора Канцеларије за КиМ Дамјан Јовић започео је обиласком села Гојбуља …