Главна / Друштво / Нови водовод у Грачаници

Нови водовод у Грачаници

У Грачаници је данас започета изградња  новог водовода, а радове на изградњи озваничио је председник општине Грачаница Срђан Поповић.

 Вредност пројекта је  пет милиона евра, а  пројекат ће бити реализован  у сарадњи са Министарством финансија Аустрије,  косовским министарством финансија  и општином Грачаница. За имплементацију читавог пројекта задужена је аустријска фирма „Тирол“ и компанија ОСТАП.

Председник општине Грачаница Срђан Поповић  истакао је да је ово  један од највећих инфраструктурних пројеката, који ће мештанима Грачанице, Сушице и Новог Бадовца обезбедити здраву пијаћу воду.

„Данас је почела изградња нове водоводне мреже за Грачаницу, Нови Бадовац и Сушицу, а упоредо се граде још две нове линије ка Кишници и Лапљем Селу. Овај пројекат омогућила је Влада Аустрије, која је одобрила кредит који ће бити враћен од стране Министарства финансија у Приштини. До сада смо имали великих проблема са водоснабдевањем и верујем да ће у будућности бити боље и да ће мештани бит задовољни“, рекао је Поповић.

Он је истакао да ће са том компанијом ускоро почети изградња водоводне мреже у Скуланеву, Радеву и Лепини.

Поповић  је јуче са Регионалном компанијом „Водовод“ потписао споразум за изградњу нове зграде водовода,  чиме ће се побољшати водоснабдевање на територији општине.

Виши саветник у компанији ОСТАП Милован Москаљов мештанима Грачанице честитао је почетак изградње новог вововода.

„Коначно смо дочекали овај дан и сада када смо кренули неће бити застоја. Планирамо да пројекат буде завршен за две године. Надам се да ће грађани бити срећни и задовољни. Захваљујем се председнику Поповићу јер без њега и његовог труда ова прича не би још била готова“, казао је Москаљов.

Директор урбанизма Дејан Јовановић је казао да пројекат предвиђа изградњу примарне и секундарне мреже, пумпне станице и резервоара.

„Дужина примарне мреже износи 31 км, а секундарне 17 км. Осим инсталације нових цеви, биће изграђене пумпне станице и резервоари. Мрежа ће ићи од фабрике воде на Падалишту, с обзиром да се водоснабдевање врши из Грачаничког језера. Нови водовод замениће мрежу стару преко педесет година и азбесне цеви, које нам стварају велике трошкове и оштећења на инфраструктури. Гаранција за нове цеви је од 50 до 100 година“, казао је Јовановић.

Главни извођач радова биће аустријска фирма „Тирол“, преко компаније ОСТАП.

Check Also

Јевтић са Паришом о тренутној политичкој и безбедносној ситуацији

Потпредседник Српске листе Далибор Јевтић састао се данас са делегацијом НАТО-а коју је предводио заменик …