Главна / Вести / Косово и Метохија / Награда за Хелену Поповић на ФЕДРАС-У

Награда за Хелену Поповић на ФЕДРАС-У

Одлуком жирија публике младој глумици Аматерског позоришта „Јанићије Поповић“ , које функционише у оквиру Дома културе „Грачаница“ , Хелени Поповић, синоћ је на ФЕДРАС-у уручено признање за најбоље глумачко остварење у представи „Ничија деца“.

Млади глумци су на сцени Културног центра у Малом Црнићу извели представу „Ничија деца“ а према мишљењу публике, жирија и других учесника оставили  су снажан утисак.

Председник жирија Цисана Мурусидзе је оценила да су се млади аматери из Грачанице као најмлађи учесници фестивала ухватили у коштац са веома тешким текстом,  чији су главни јунаци млади људи са Косова и Метохије,  који су у рату 1999. године изгубили све.

„Они живе без личних докумената, без сталног посла, без смештаја у једном логору који се зове Косово и Метохија и покушавају да среде свој живот. Иако по годинама млади ова деца су нам један веома уверљив и убедљив начин дочарали сву трагедију рата 1999. године“ истакла је Цисана Мурусидзе.

Изузетне лепе утиске исказали су и  чланови жирија.

Члан жирија, Лидија Вукићевић је додала да су аматери из Грачанице са овим сложеним драмским текстом оставили снажан утисак да је сваки од младих глумаца уложио велики труд да пренесе гледаоцима на позорници живот на Косову и Метохији за време и након рата 1999. године. Она је посебно издвојила глумцу Тамару Ристовић која је играла девојку која тражи своје родитеље нестале у рату.

Други члан жирија,  драмски уметник Александар Дунић,   нагласио је да глумци аматери из Грачанице поседују огроман глумачки потенцијал и препоручио им  да наставе да се баве драмским стваралаштвом.

„Ви сте огромна наша радост, разгалили сте нам срца и довели до туге начином на који сте приказали живот на Косову и Метохији за време рата 1999. године и у првим годинама након рата“, рекао је Дунић.

Наступом деце глумаца из Грачанице био је задовољан и редитељ представе Михаило Лаптошевић.

„Јако сам задовољан како су се деца снашла у потпуно новим условима на много мањем простору са много мање могућности које нуди сцена у Малом Црнићу, они су се фантастично снашли сви до једног после девет сати пута и трочасовног задржавања на административном прелазу Мердаре“.

Овогодишњи ФЕДРАС 48. по реду је због великог интересовања има два паралелна програма,  такмичарски и ревијални. У такмичарском програму учествуј аматерска позоришта из Крњева, Сурдука, Грабовца, Српске Црње, Блаца, Костолца, Деспотовца, Грачанице и Мишара.

У ревијалном учествују аматерска позоришта из Малог Црнића, Ћуприје, Костолца, Банатског Карађорђева, Петровца на Млави и Сивца.

Одлазак представе „Ничија деца“ на 48. Фестивал драмских аматера села Србије помогли су Министарство културе и информисања владе Републике Србије и Општина Грачаница.

Check Also

Званичници Министарства за заједнице и повратак обишли Ђоровића којем је прећено смрћу

У селу Дреновчић у општини Клина јуче око 16 часова, на свом имању секиром је …