Главна / Вести / Србија / Вратили смо питање КиМ, али нам изгледи нису превелики

Вратили смо питање КиМ, али нам изгледи нису превелики

Председник Србије Александар Вучић рекао је данас да је разумео шта је америчка, а шта европска идеја о Косову и Метохији и да није срећан због тога.

Он је додао да је имао добар разговор са изаслаником Беле куће Ричардом Гренелом.

“Разговор је био добар и отворен, Гренел је способан човек, разумели су се добро”, рекао је Вучић за ТВ Прва упитан да прокоментарише разговор са Ричардом Гренелом и зашто је сам писао белешку после разговора.

“Нисам срећан исходом како га виде Американци, не бих то коментарисао”, рекао је Вучић додајући да је зато све записао у службеној белешки.

Истакао је да је позиција Србије веома тешка: “Успели смо да вратимо питање Косова на велика врата, када је за многе то питање било завршено”, рекао је Вучић.

Навео је да држава мора да чува свој народ, безбедност, финансира здрвство, школство, пензије…

“А људе који ће да вам причају да је Зрце или Ђаковица ‘старо српско место’, њих пошаљите тамо. Тијанић је рекао ‘Косово је најскупља српска реч, али нико неће да живи тамо'”, подсетио је Вучић и навео да не жели да се јуначи, јер је то неодговорно.

“Нико неће моћи да угрози Србе” 

Коментаришући изјаву Аљбина Куртија “да ће решити највећи проблем Приштине – присуство Србије на северу”, Вучић је поручио да нико – па ни Курти – неће моћи да угрози Србе.

Каже да су Албанци ужасно нервозни, јер виде да им не иде како су планирали.

Они, каже, данас раде оно што је Србија радила у време пред крај социјалистичког периода, од 1987. до 1995, када је имала “лојалне Албанце”, а није разумела да постоји огромна већина Албанаца који су против тога.

Вучић је причу о наводном тровању гласачким листићима из централне Србије назвао најглупљом фарсом.

Подсетио је да је упутио поруку ЕУ, шаљиву, са питањем “да ли су Срби отровали Албанце антраксом или новичоком”.

“Јачамо одбрамбене капацитете”

Председник каже да не жели да “истрчава” са информацијама чиме ће се Србија још наоружвати, али је потврдио да ће се Србија опремити ПВО системима и додатним беспилотним летелицама.

“Људи не морају да брину, постоје стручњаци у Србији, у војсци. Не желим да говорим о томе. Војска је као и политика, играте шах на више табли, има више играча, то нису наши непријатељи али јесу противници”, рекао је Вучић.

“Јачамо капацитете, не зато што се спремамо за било шта, већ је то начин да сачувамо земљу”, рекао је Вучић.

Истакао је да је забринут по питању евентуалне дестабилизације и ескалације сукоба у региону и да Србија чини све да до тога не дође.

“И ова новосадска иницијатива са Албанијом и Северном Македонијом је за нас много важна, јер је то такође и мировна и политичка иницијатива, али и економски важна за нас”, рекао је Вучић.

Указао је да се наоружавају и Бугарска, Румунија, Мађарска, Хрватска и друге мање земље у складу са својим могућностима.

“Видимо ко са стране наоружава и Албанце на КиМ и које хеликоптере тржи Црна Гора и све то пратимо”, рекао је председник Србије.

Извор: Танјуг

Check Also

Дачић: Кључне потребе младих школовање и посао

Председник СПС Ивица Дачић поручио је да су данас могућност школовања и проналаска посла две …