Главна / Вести / Косово и Метохија / Отворен штанд Канцеларије за КиМ на Сајму књига
Beograd, 21. oktobra 2019. - Direktor Kancelarije za KiM Marko Djuric govori na svecanom otvaranju standa Kancelarije za Kosovo i Metohiju na beogradskom Sajmu knjiga. FOTO TANJUG/ TANJA VALIC/ bk

Отворен штанд Канцеларије за КиМ на Сајму књига

Штанд Канцеларије Косова и Метохије на овогодишњем Сајму књига свечано је отворио директор те Канцеларије Марко Ђурић, који је поручио да Србија брани Космет и чувајући српску културу, историју и традицију.

Марко Ђурић је навео да и данас српска култура, уметност и традиција у јужној покрајини живе и сијају у пуном сјају и то захваљујући заједничком раду српских институција на КиМ, плану председника Србије Александра Вучића и подршци Владе Србије.

Према његовим речима, у претходних неколико година, тачније од 2014. године па до данас, на КиМ је држава Србија обновила преко 60 цркава и манастира, гробаља, укључујући и призренску Богословију.

Додао је да је Србија институционално подржала и објављивање монографија које сведоче о српској култури, историји и прошлости, о српским црквама – од тврђаве на Новом брду до зборника који говоре о српском културном, историјском и духовном наслеђу на Космету.

Подржано је и објављивање књига која се баве тематиком недавних ратова, књиге које говоре о различитим деловима јужне покрајине и њиховим завичајним традицијама, а подржан је и рад десетина културно-уметничких друштава и хорова.

Ђурић наводи да су подржане и радионице за израду српских народних ношњи, одржавање десетина различитих културних манифестација – од фестивала средњовековне музике у Призрену до рада неких од домова култура, попут оних у Грачаници, Поморављу, Косовској Митровици који имају богате програме.

И школе, као и образовне институције су подржане у последњих неколико година, наводи директор владине Канцеларије и додаје да су подржане и основне и средње музичке школе, као и високообразовне установе попут Факултета примењених уметности.

“Са поносом смо подржали и рад Народног позоришта у Приштини, које је својим делом у претходној години увеличало не само културни живот српских средина на КиМ, већ је учинило да својим представама и сјајним глумцима, реч о Косову и Метохији, уметности нашег народа у јужној покрајини, пронело далеко изван граница наше земље”, рекао је Ђурић.

Позвао је све оне који дођу на овогодишњи Сајам књига да посете штанд Канцеларије за Косово и Метохију који је распоређен у две хале – хали 1-а и хали 4, а на којем ће моћи да учествују у бројним догађајима, а моћи ће да виде и нове наслове уметника из јужне покрајине или оних који су њом били инспирисани, као и трагове српске културе и историје у прошлости.

Извор: Танјуг

Check Also

Oд проглашења пандемије у Пасјану рођено шест здравих беба

Од када је 11.марта Светска здравствена организација прогласила пандемију коронавируса, у породилишту у Пасјану рођено …