Главна / Вести / Косово и Метохија / Канцеларија за КиМ: На КиМ нема услова за фер суђење особама српске националности

Канцеларија за КиМ: На КиМ нема услова за фер суђење особама српске националности

Данас се још један Србин Ненад Арсић нашао на удару приштинског правосуђа због сумњи да је одговоран за ратне злочине, и позивамо међународне мисије на Косову и Метохији да помно прате овај случај, јер је јасно да, у атмосфери политичке радикализације у Приштини и све отворенијих шовинистичких изјава и потеза тамошњих политичких актера, не постоје претпоставке да се овај предмет процесуира у складу са основним демократским стандардима, наведено је у саопштењу Канцеларије за КиМ.

На Косову и Метохији нема услова за фер суђење особама српске националности, посебно када је реч о озбиљним оптужбама, попут оних за ратне злочине, и зато је неопходно да међународни представници на терену предузму кораке како би се спречила нова хапшења и застрашивање српског народа.

Искуство нас је научило да готово сви поступци ове врсте бивају окончани ослобађањем осумњиченог, и то након вишемесечних притвора, и сматрамо да је и овај случај део кампање којом треба да се смањи револт и незадовољство албанске јавности на Косову и Метохији због почетка рада специјалног суда за злочине УЧК.

У атмосфери у којој се Срби хапсе, а онда се држе у притвору на основу паушалних или лажних оптужби, попут оних које је приштинским истражним органима давала Рада Трајковић, нема простора за дијалог и споразумно решавање проблема.

Срби су током сукоба на Косову и Метохији бранили своју земљу и огњишта,  и не сме се дозволити да људи буду кривично гоњени зато што су бранили своје куће и породице.

Check Also

Нове мере терају угоститеље у банкрот, косовска влада спрема акциони план

Данас су ступиле на снагу нове рестриктивне мере против коронавируса, којима се, између осталог, ограничава …