Главна / Вести / Косово и Метохија / Ко ће после коначних резултата у Скупштину Косова, теоретски шансу има и Српска листа

Ко ће после коначних резултата у Скупштину Косова, теоретски шансу има и Српска листа

Ако би после утврђених коначних резултата избора на Косову коалиција Фатмира Љимаја и Беџета Пацолија НИСМА-АНК, ипак ушла у парламент у Приштини, првопласирано Самоопредељење Аљбина Куртија и Демократски савез Косова Исе Мустафе више не би сами имали гласове 61 посланика, колико им је потребно за изгласавање владе.

У том случају, они би морали да отпочну преговоре са неком трећом странком или коалицијом, пишу Новости.

Трећи члан владајуће већине, теоретски би могла да буде и Српска листа, која, према прелиминарним резултатима, располаже са 10 мандата, али је то мало вероватно с обзиром на ставове које је досад Курти изнео у вези са СЛ и његово протежирање оних српских партија на Косову које признају косовску државност.

Због тога ће Куртију и Мустафи, како се процењује на Косову, постати прихватљиви Пацоли и Љимај, иако су били део до сада владајућег савеза, чији су они оштри критичари. Према рачуници албанских медија на Косову, до краја обраде гласачких листића, коалиција НИСМА-АНК могла би са 4,96 одсто да скочи на 5,04 одсто гласова и то би јој донело шест места у парламенту, што би било довољно за заокруживање владајуће коалиције.

У овом тренутку,према постизборној математици, Самоопредељењу припада 31 посланик, а 30 ДСК-у, што би им било довољно да сами формирају владу. Али, ако се у игру убаце Пацоли и Љимај, то ове две првопласиране партије спушта испод 30 мандата.

На то хоће ли Љимај и Пацоли прескочити изборни праг, утичу и гласови из централне Србије, због чега су њих двојица чак тражила од Централне изборне комисије да не броји те гласове, тврдећи да су нерегуларни.

Извор: Косово Онлине

Check Also

Призренска богословија обележила славу и крај школске године

Слава богословије Св. Кирил и Методије у царском Призрену прослављена је ове године скромно, без …